Marcs jurídics internacionals per a l’atenció de la mobilitat humana causada pel canvi climàtic

Marcs jurídics internacionals per a l’atenció de la mobilitat humana causada pel canvi climàtic

Autoria: Karlos A. Castilla-Juárez, amb la revisió de Thales Speroni, Batrice Cavallari y Clara Piqueras

Extensió: 51 pàgines

Editorial: BAMAC. Barcelona, Metròpolis d'Acollida Climàtica

Data publicació: Juliol 2024

Al llarg de la història, la mobilitat humana ha estat sempre lligada al medi ambient, i en els últims anys el canvi climàtic ha incrementat i agreujat aquesta situació.

Al llarg de la història, la mobilitat humana ha estat sempre lligada al medi ambient, i en els últims anys el canvi climàtic ha incrementat i agreujat aquesta situació.

Malgrat aquesta relació entre mobilitat humana i factors ambientals, encara resulta difícil establir un nexe causal clar entre els dos fenòmens, la qual cosa suposa un gran repte per al reconeixement jurídic de les afectacions i vulneracions de drets que genera el desplaçament. De fet, internacionalment no existeix cap forma de protecció jurídica específica per a les persones desplaçades per motius ambientals. Encara que són nombrosos els esforços, iniciatives i propostes per reconèixer aquesta forma de protecció tan necessària i que s'assenyalen en el document.

L'estudi analitza de manera breu i general com s'integren els aspectes vinculats a tots dos fenòmens en els diferents àmbits o marcs normatius. Per a això, el primer apartat situa la categoria de refugi i la seva possible relació amb el desplaçament forçat motivat per factors ambientals –amb especial atenció en el canvi climàtic–, així com la protecció jurídica enfocada en persones defensores ambientals. Els següents apartats exploren la manera en què diferents normes internacionals de drets humans, que reconeixen la llibertat de circulació i residència, així com tractats multilaterals enfocats en l'àmbit mediambiental, plantegen una relació entre mobilitat humana i degradació ambiental.

Índiex de contingut

Introducció

Dret internacional de les persones refugiades

  • Refugi per causes de deteriorament o desastres ambientals
  • Refugi per defensa de les causes ambientals: persecució i amenaces a líders socials i defensors ambientals

Dret internacional dels drets humans

Dret internacional del canvi climàtic

Recerca realitzada en el marc del projecte “Barcelona, Metròpolis d'Acolliment Climàtic: Vies legals i segures per a la migració mediambiental en temps de crisis globals” (BAMAC). Un projecte de recerca interdisciplinària, coordinat per l' Observatori de Dret Públic IDP Barcelona  i amb la participació del CER-Migracions de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi (CCAR) i el Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i el finançament de l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa.

BAMAC té per objectiu analitzar la posició de metròpolis com Barcelona, com a territori de recepció migratòria, davant els reptes que planteja la protecció de persones forçades a migrar per motius ambientals, i identificar àmbits concrets d'acció i mesures de promoció, protecció i acolliment dirigides cap a aquesta població.