Idees per a l’anàlisi dels drets humans des d’una perspectiva interseccional
Autoria: Karlos Castilla, jurista investigador de l’IDHC especialitzat en igualtat i no discriminació
Extensió: 14 pàgines
Editorial: Red HURIAGE- Tiempo de los Derechos
Data publicació: Setembre 2022
La interseccionalitat s'aplica com una metodologia per a analitzar la forma en la qual diversos tipus de desigualtat i discriminació incideixen i operen de manera conjunta en una persona, així com per a establir la forma en la qual diferents causes de desigualtat i discriminació s'exacerben mútuament i multipliquen entre si; i en aquest cas, com tot això repercuteix en l'efectiu gaudi i exercici dels drets humans reconeguts nacionalment i internacionalment.
D'aquesta manera la perspectiva interseccional o interseccionalitat constitueix una oportunitat per a explorar la dinàmica d'identitats coexistents en les persones, per a sortir de les anàlisis de la discriminació i desigualtat des de categories fixes inflexibles, per a no perdre de vista i tenir sempre present que les estructures de desigualtat, opressió i discriminació s'agreugen quan les seves diferents formes operen de manera conjunta, multiplicant-se i estimulant-se mútuament.
La perspectiva interseccional ha d'emprar-se en tots els moviments de reivindicació de drets, de construcció d'igualtat, de treball per a posar fi als sistemes de discriminació, opressió i desavantatge que existeixen en tota societat. Però l'aplicació d'aquesta perspectiva en els drets humans no és un exercici senzill.
En aquest article, l'autor reflexiona sobre la necessitat d'incorporar la interseccionalitat en les anàlisis sobre drets humans, aportant algunes idees i eines per a la seva aplicació en els sistemes i mecanismes de protecció dels drets humans.
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
01/01/1970
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIÓ. Mecanismes i estàndards internacionals (2)
26/05/2021
|