Crisis en el sistema universal de protecció dels drets humans? Reptes pels Estats i la societat civil
Autoria: Salvador Tinajero Esquivel
Extensió: 8
Editorial: Institut de Drets Humans de Catalunya
Data publicació: 2017
L'afirmació de que existeix una crisi de drets humans no neix necessàriament de l'existència de violacions, ja que aquestes passen i han passat sempre, sinó de la forma en què són abordades. La crisi no està en l'existència mateixa de les violacions, sinó en el fet que aquestes s'accepten com a vàlides.
L'autor de l'article, el cònsul Salvador Tinajero, enfoca aquest treball en el sistema universal de protecció dels drets humans i, en particular, aborda algunes pràctiques i reptes actuals que impregnen les relacions internacionals en el seu conjunt, com les migracions. Tinajero constata que actualment, la maquinària internacional no s'erigeix com un mecanisme eficaç per protegir violacions de drets cada vegada més complexos.
Si bé s'han fet avenços, com la creació del Tribunal Penal Internacional o el Consell de Drets Humans de Nacions Unides, l'aparició d'una multiplicitat d'actors, molts d'ells no estatals, dificulten els mecanismes existents i obliguen a buscar noves formes per afrontar aquest escenari multipolar. Per altra banda, cada vegada més, els Estats consideren que l'estàndard de protecció de certs drets pot variar segons si la persona és o no és nacional de l'Estat en qüestió. A això, se li uneix el fet que les violacions de drets humans a nivell internacional no són exclusives dels Estats degut a un augment substancial d'actors internacionals no estatals.
La llibertat i la integritat personal deixen de ser drets per convertir-se en concessions que ofereix l'Estat, segons la seva conveniència, depenent d'altres necessitats polítiques.
Durant els últims anys hi ha hagut una proloiferació de Tractats internacionals, fet que té com a factor negatiu la fragmentació del dret internacional humanitari i un major nombre de dificultats en la seva promoció i protecció. En aquest article es posen alguns exemples sobre proteccions específiques com és el cas de les persones migrants o de les defensores de drets humans.
Índex
- Reptes contemporanis, la trivialització dels drets humans
- L'existència d'un món bipolar
- El debilitament dels Estats davant d'altres factors de poder
- La multiplicació d'instruments normatius, ja siguin tractats o declaracions sobre temes molt variats
- Migrants
- Defensors de drets humans
- Dificultats pràctiques en la defensa dels drets humans. El paper de la societat civil
- Represàlies
Salvador Tinajero, és Cònsol de l’ambaixada mexicana a la República Txeca des de 2015. Va treballar com a assessor legal a la missió mexicana davant d’organismes internacionals a Ginebra on va ser un dels promotors de la resolució adoptada per l’ONU que reclamava als Estats garantir els drets humans dels migrants i evitar el terme de “migrant il·legal".
Aquest article es fruit de la seva participació a la taula rodona Drets humans i realitat global: la seva efectivitat més enllà de les paraules del 35è Curs Anual de Drets Humans. Drets Humans per a una Justícia Global.
Enllaços relacionats |
---|
35è Curs anual de drets humans. Drets Humans per una Justícia Global |
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|