Ciberespect. Guía práctica de intervención en línea para ciberactivistas
Autoria: Edoardo Bazzaco, Ana García Juanatey, Jon Lejardi, Anna Palacios, Laia Tarragona, Almudena Díaz i Lluís Torrent.
Extensió: 66
Editorial: Ecos do Sur, IDHC, SOS Racisme Catalunya, United Explanations
Data publicació: Gener 2019
El discurs d'odi no és un element nou, però internet i en concret les xarxes socials han proporcionat una nova plataforma, sovint anònima, per a la divulgació d'ideologies que promouen l'odi basat en la pertinença, real o fictícia, a una raça, ètnia, religió, nacionalitat, gènere, edat, discapacitat, orientació sexual o identitat de gènere, llengua, ideologia, estatus socioeconòmic i ocupació, aparença, capacitat mental o qualsevol altre aspecte “diferencial”.
Aquesta guia aporta un coneixement bàsic sobre els drets humans i la seva importància a l'hora de lluitar contra el discurs d'odi, i proporciona eines útils tant per identificar el discurs d'odi online i offline com per intervenir davant el mateix, a través de narratives alternatives, contranarrativas i els mecanismes de denúncia que ens proporcionen els mitjans de comunicació o les xarxes socials més importants.
Edició revisada i actualitzada en 2019
La primera versió d’aquesta guia es va publicar al 2017, durant el 2019 s’ha realitzat una revisió exhaustiva amb la finalitat d’actualitzar l’eina considerant els canvis del context sociopolític i mediàtic en què s’expressen els discursos d’odi.
La versió revisada aprofundeix en el dret a la llibertat d’expressió, el seu abast i possibles límits, i exposa les dificultats en casos en què aquest dret xoca frontalment amb els drets a la igualtat i la no discriminació i a la dignitat. Específicament s’aborda la legislació penal contra el discurs d’odi, així com els perills d’un ús abusiu d’aquesta normativa que es pot convertir en un instrument per a silenciar i perseguir les expressions dissidents.
La guia aposta per la construcció de discursos alternatius per a contrarestar la propagació de discursos discriminatoris i d’incitació a l’odi. En la versió revisada s’amplia i aprofundeix en aquesta secció, aportant eines pràctiques per a intervenir a Internet amb contranarratives i narratives alternatives.
Aquesta guia s'ha elaborat en el marc del projecte CIBERESPECT, realitzat conjuntament per Ecos do Sur i el Institut de Drets Humans de Catalunya. CIBERESPECT proposa com a resposta al fenomen emergent del ciberodi el treball col·laboratiu entre la comunitat associativa i la comunitat internauta en la identificació, el desenvolupament i l'estímul d'estratègies efectives de contra discurs. Afavoreix el coneixement compartit i el desenvolupament d'eines per encendre el pensament crític de manera proactiva i reactiva, en un model fàcilment replicable, adaptable i ampliable. Per a això, cristal·litza i projecta l'acció local i les relacions de proximitat cap a l'entorn global digital, inspirant, motivant, capacitant i acompanyant el naixement d'un nou agent social: el ciberactivista anomenat a liderar la lluita contra el discurs de l'odi en Internet