Aplicació de la interseccionalitat en les polítiques i serveis d’igualtat i no discriminació: reflexions crítiques i recomanacions
Autoria: Gerard Coll-Planas, Roser Solà-Morales i Gloria García-Romeral
Extensió: 46
Editorial: Institut de Drets Humans de Catalunya
Data publicació: 2021
La interseccionalitat ha esdevingut un instrument cabdal per a entendre i teoritzar l’opressió. Tot i el creixent interès que desperta aquesta aproximació, s’observa un buit entre les aportacions teòriques i les aplicacions pràctiques.
Aquest document té com a objectiu aterrar l’aplicació de la interseccionalitat en un àmbit específic: el de les polítiques i serveis d’igualtat i no discriminació.
Per a la seva elaboració s'ha comptat amb la col·laboració d'un Grup de Treball amb professionals que, des de diferents àmbits d'experiència i coneixement, treballen en serveis d'igualtat i no discriminació, un espai on posar en comú experiències i analitzar quines són les dificultats i potencialitats de treballar incorporant la perspectiva interseccional. El Grup de Treball ha estat facilitat pels autors de l’informe: Gerard Coll-Planas i Gloria García-Romeral, membres del Grup d'Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la Universitat de Vic - UCC
A partir d'una primera aproximació teòrica sobre com abordar els eixos de desigualtat i de la sistematització de les sessions de treball, es faciliten pautes per a la concreció d'interseccionalitat en diferents àmbits de les polítiques i serveis d'igualtat i no discriminació, apuntant així mateix alguns dels reptes que presenten.
1. Introducció
2. Metodologia de treball
3. Aproximació teòrica: models d’abordatge dels eixos de desigualtat
4. Com aplicar la interseccionalitat als serveis d'igualtat i no discriminació?
- En l'organització
- Planificació i intervenció
- Aspectes transversals
5. Reflexions finals
Aquesta publicació forma part del projecte “Propostes formatives i eines d’anàlisi i d’intervenció per abordar les discriminacions amb perspectiva interseccional”, que ha comptat amb el suport financer de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i de l’Ajuntament de Barcelona. L'objectiu del projecte és contribuir a l’anàlisi i l’abordatge de les desigualtats produïdes per les discriminacions des d’una perspectiva interseccional.
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|