Edició 2021

La Fundació Espigoladors, guardonada amb el Premi Solidaritat 2021 pel seu treball en favor del dret humà a l’alimentació

La Fundació Espigoladors és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2021, que concedeix des del 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. El jurat del premi, format per representants d'organitzacions socials i activistes de drets humans, reconeix en aquesta edició el treball de la Fundació per la defensa i garantia del dret a l’alimentació.

Actualment, una tercera part dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries. A la vegada, a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol prop d’un 25 % de la població viu en situació de pobresa, amb dificultats per accedir a una alimentació saludable i a oportunitats laborals. Davant d’ aquesta realitat, la Fundació Espigoladors va néixer el 2014 per donar resposta a tres reptes socials: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a l’alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en risc d’exclusió social. Per això organitza recollides d'aliments sense sortida comercial, però perfectament comestibles, i els canalitzen cap a entitats socials per facilitar l’accés a una alimentació saludable de persones en situació de vulnerabilitat. Per altra banda, a través de l'obrador propi situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, elabora les conserves vegetals es im-perfect® a partir de fruites i verdures imperfectes o que provenen d'excedents. Alhora, l'obrador esdevé un espai d'inserció sociolaboral per a persones en risc d'exclusió social.

Per a Montse Tafalla, presidenta de l’IDHC i membre del jurat del Premi Solidaritat, "a partir de l’ancestral pràctica de recollir les fruites i verdures descartades del circuit comercial per raons mercantils o per meres qüestions estètiques, la Fundació Espigoladors promou un canvi de consciència social contra el malbaratament alimentari posant de relleu que l’exercici del dret humà a l’alimentació passa també per qüestionar un sistema agroalimentari insostenible des d’un punt de vista mediambiental i social”.

La menció especial mitjans de comunicació distingeix el mitjà digital Crític per exercir un periodisme compromès amb els drets humans

El mitjà digital Crític ha estat també reconegut amb la menció especial Mitjans de Comunicació pel seu compromís pels drets humans. Crític és un mitjà especialitzat en periodisme d’investigació, impulsat el 2014 per una cooperativa de periodistes, amb la voluntat d’incorporar al mapa mediàtic una capçalera centrada en informació de context, reposada i al servei d’una ciutadania lliure i informada. En paraules de Montse Tafalla “un periodisme sense cotilles, atent a l'actualitat, arrelat al terreny i crític amb els poders fàctics, tan polítics com econòmics. Elements essencials per a interpretar la realitat en clau de drets humans i posar el focus en les causes de les vulneracions de drets humans i per a aportar mirades i visions crítiques per la seva reparació”. En aquest sentit, en els últims temps el mitjà ha fet una aposta per fer periodisme sobre l'emergència climàtica i ecològica, un dels principals reptes que afronta en l’actualitat la lluita pels drets humans.

Acte de lliurament

L'acte de lliurament del premi i la menció es va celebrar al Parlament de Catalunya el 15 de juny de 2022

Jurat

El jurat que ha decidit el Premi Solidaritat 2020 ha estat constituït per Montse Tafalla i Isabel Galí, presidenta i vocal de l’IDHC, respectivament; i per representants de la Taula del Tercer Sector Social, de la Federació Catalana de Voluntariat Social, de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, de la Coordinadora d'ONG Solidàries-Girona i de la Fede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global.