Edició 2016

El col·lectiu Iaioflautas obté el Premi Solidaritat 2016 i Catalunyaplural.cat la menció especial mitjans de comunicació

El col·lectiu dels Iaioflautas ha estat la proposta escollida com a guanyadora del Premi Solidaritat 2016 pels membres del jurat que es van reunir ahir a la seu de l’IDHC. De les 12 candidatures que es van presentar al premi aquesta 30a d’edició, el jurat ha decidit distingir un dels moviments més actius que va sorgir del 15-M. Un referent per la seva solidaritat i implicació en diferents lluites pels drets humans, en especials els drets socials, que recull el valor de la solidaritat inspirador d’aquest guardó que s’atorga des de 1987.

El tribunal reconeix amb aquest premi a tota una generació, la gent gran, que davant dels atacs a l’estat de benestar i als drets fonamentals s’ha organitzat convertint-se en un agent clau de transformació i lluita social. En paraules de David Bondia, president de l’IDHC i membre del tribunal, “els Iaioflautas ens recorden dia a dia la importància de les lluites ciutadanes per reivindicar nous drets i per aturar les retallades en drets que crèiem consolidats”, i destaca que “es tracta de dones i homes que han decidit posar el seu temps al servei dels altres i del conjunt de la societat per tal de lluitar, de forma col·lectiva, contra les causes estructurals que vulnerabilitzen a gran part de les persones més dèbils de la nostra societat”.  Bondia destaca de la filosofia i forma d’actuació del moviment que “entenen que les injustícies socials, generades en gran part per les elits en el poder, només poden ser revertides amb un treball constant des de la horitzontalitat, que la democràcia és realment participativa o no és democràcia i que les promeses i reivindicacions socials no es poden quedar a les portes de les institucions”.

En el marc del Premi Solidaritat, l’IDHC atorga també una menció especial a mitjans i professional de la comunicació que des de la seva tasca informativa incorporen la defensa dels drets humans.  En aquesta edició, la junta de l’IDHC, encarregada de decidir la menció, distingeix a Catalunyaplural.cat, un diari digital creat al maig de 2013 per la Fundació Periodisme Plural amb l’objectiu de preservar un periodisme lliure i independent i de defensar l’estat del benestar.

El president de l’IDHC explica que la junta de l’entitat premia amb aquesta menció “la tasca de defensa de la llibertat d’expressió i el dret a rebre informació veraç, de forma independent, plural i no mediatitzada pels interessos empresarials que es fa des de Catalunyaplural.cat .  En uns moments difícils com els actuals, comptar amb un mitjà que tingui una sensibilitat especial per tractar temes referents en drets humans, com són l’educació, el treball, la sanitat o l’habitatge, entre d’altres, ens ajuda a considerar que la defensa d’un periodisme independent i lliure és una eina fonamental per acompanyar a la societat civil en les seves lluites per la justícia social”.

El premi i la menció es van lliurar al Parlament de Catalunya en un acte públic que va tenir lloc el 13 de febrer de 2017.

Acte de lliurament del Premi Solidaritat 2016

El lliurament del premi i la menció es va celebrar el dimarts 15 de febrer de 2016 al Parlament de Catalunya, en un acte presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va rebre als representats de les entitats premiades.

Posteriorment, a la sala auditori es van llegir les glosses dels premiats que van tenir l'ocasió per dirigir unes paraules d’agraïment i es va entregar la placa de la menció especial i el guardó del Premi Solidaritat, obra de l’escultor Jaime de Córdoba. L’Institut de Drets Humans de Catalunya va aprofitar l’ocasió per fer una repassada de la situació actual dels drets humans a casa nostra.

Finalment, l'acte va concloure amb un recital de poesia i violí de Mireia Calafell i Maria Roca.

Intervenció del presidente de l'IDHC, David Bondia (discurs complert en PDF)

El lliurament del Premi també ens dóna l’oportunitat de fer una reflexió sobre l’estat i els reptes que planteja la protecció dels drets humans en el nostre entorn.

Si bé a casa nostra, en alguns aspectes podem apreciar millores, són molts els àmbits en els que encara tenim grans mancances. Moltes d’elles per creure que determinades situacions són cojunturals, i no s’han abordat com a causes estructurals de violacions dels drets humans.

David Bondia

Intervenció de Iaioflautas (discurs complert en PDF)

El lliurament del Premi també ens dóna l’oportunitat de fer una reflexió sobre l’estat i els reptes que planteja la protecció dels drets humans en el nostre entorn.

Si bé a casa nostra, en alguns aspectes podem apreciar millores, són molts els àmbits en els que encara tenim grans mancances. Moltes d’elles per creure que determinades situacions són cojunturals, i no s’han abordat com a causes estructurals de violacions dels drets humans.

Iaioflautas

Intervenció de Josep Carles Rius, en nom de CatalunyaPlural.cat (discurs complert en PDF)

La societat implicada i compromesa és més necessària que mai.

I el periodisme també.

Un periodisme amb vocació de servei públic, que aporti pensament crític i veracitat en un oceà d’informació en el que, al costat de les noticies hi viatgen sovint els prejudicis, les manipulacions i, fins i tot, les mentides.

Josep Carles Rius

Tribunal del Premi Solidaritat 2016

El tribunal de l'edició 2016 del Premi Solidaritat va estar composat per:

Bases del Premi Solidaritat 2016

1. L’Institut de Drets Humans de Catalunya atorga des de l’any 1987 el Premi Solidaritat, un premi que té per objecte reconèixer persones, col·lectius o entitats que hagin destacat en la seva lluita pels drets humans a Catalunya.

2. La persona o col·lectiu guardonat és escollit per un jurat format per membres de la Junta directiva de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i per personalitats rellevants en la defensa dels drets humans a Catalunya.

3. Qualsevol persona, grup de persones o col·lectiu pot presentar candidatures fins el 10 de desembre de 2016.

4. Per realitzar una proposta de candidatura s’haurà de completar el formulari disponible a la pàgina web www.idhc.org i enviar-lo per correu electrònic a institut@idhc.org, indicant a l’assumpte “Premi Solidaritat 2016”.

5. Al formulari s’han d’indicar les activitats i els mèrits que creieu que fan mereixedora del guardó la candidatura proposada. El formulari pot complementar-se amb un màxim de tres documents en format electrònic.

6. Al formulari han de constar molt clarament les dades de contacte de la persona responsable de la seva presentació.

7. Les candidatures han de ser presentades sempre per terceres persones o col·lectius. En cap cas s’acceptaran candidatures pròpies ni tampoc candidatures provinents de o referides a qualsevol Administració pública.

8. Les candidatures han de referir-se a persones o col·lectius que desenvolupin la seva tasca principal a Catalunya.

9. El jurat donarà a conèixer el seu veredicte al llarg del mes de gener de 2017.

10. El Premi Solidaritat s’atorga en un acte públic al Parlament de Catalunya on es fa el lliurament d’una escultura creada especialment per a aquest reconeixement per l’artista Jaime de Córdoba.

11. La proposta de candidatures en aquest premi implica l’acceptació de les bases de la convocatòria.

La menció especial mitjans de comunicació s’atorga per iniciativa pròpia de la Junta directiva de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.