Un membre de l’IDHC visita la Franja de Gaza per impartir formacions sobre enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH)
Aida Guillen, gerent de l’IDHC i experta en EGiBDH, visita durant aquestes dies la Franja de Gaza en el marc del projecte Integrant l'enfocament de gènere i drets humans en un context de món àrab i ajut humanitari: el Dret al Treball de les dones rurals a la Franja. Durant la seva visita, realitzarà diferents activitats formatives sobre l’EGiBDH als membres de les entitats impulsores del projecte (Acció contra la Fam i Rural Women’s Development Society) i a les persones destinatàries del mateix: les dones rurals que encapçalen una llar a la regió d’Asawarha.
Sobre el projecte
Integrant l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans en un context de món àrab i ajut humanitari: el Dret al Treball de les dones rurals a la Franja és un projecte conjunt d’Acció Contra la Fam, Institut de Drets Humans de Catalunya i Rural Women’s Development Society. El projecte té per objectiu millorar l’accés al dret al treball de 20 dones de la localitat d’Alsawarha, una zona rural de la governació de Deir Al-Balah.
Qué és l’EGiBDH
L’EGiBDH és un nou enfocament en la cooperació al desenvolupament que analitza la realitat des del punt de vista de les desigualtats amb especial atenció a les de gènere.
Què vol dir aplicació del EGiBDH
A grans trets podem dir que aplicar l’EGiBDH significa fer 1) una anàlisi de les violacions dels drets humans, 2) una identificació de titulars: de drets, de responsabilitats i d’obligacions i 3) fer-ne ús dels mecanismes a) d’una manera passiva, com a font d’informació i legitimació del projecte i b) en clau activa d’accés.
Aplicació de l’EGiBDH a l’acció humanitària i el paper de l’IDHC
El projecte Integrant l'enfocament de gènere i drets humans en un context de món àrab i ajut humanitari: el Dret al Treball de les dones rurals a la Franja és una iniciativa pionera en l’aplicació de l’EGiBDH en projectes d’ajut humanitari. Si bé, són nombroses les experiències d’aplicació d’aquesta metodologia en projectes de cooperació al desenvolupament, no es pot dir el mateix quan es tracta d’acció humanitària.
El paper de l’IDHC en el projecte es concreta en la capacitació sobre l’EGiBDH a les persones participants i destinatàries i en la realització d’una guia metodològica sobre com aplicar aquest en l’acció humanitària.
Vulneracions del dret al treball de les dones rurals que encapçalen una llar a la franja de Gaza
L’IDHC ha realitzat un informe on s’analitza l’EGiBDH en el marc del projecte i presenta les oportunitats i reptes de la seva aplicació.
El projecte s’emmarca en la problemàtica de seguretat alimentària experimentada per les dones rurals que encapçalen una llar a la Franja de Gaza. Situació que s’ha vist empitjorada d’ençà el conflicte armat amb Israel el 2014.
Un cop d’ull a la configuració jurídica internacional del dret al treball posa de manifest les múltiples vulneracions que pateixen les persones residents a la Franja de Gaza. No obstant, les dones rurals que encapçalen una llar, són el col•lectiu femení més vulnerabilitzat i és per això que el projecte es centra en reduir les discriminacions de les que en són víctimes.
L’informe conclou que l’EGiBDH suposa l’oportunitat de legitimar l’acció humanitària en base a normes internacionalment acceptades i proveeix les organitzacions humanitàries amb noves eines per dur a terme les seves accions. No obstant, el context de la Franja de Gaza presenta limitacions per la identificació dels titulars d’obligacions a la regió. Finalment, l’EGiBDH representa un canvi de paradigma que qüestiona el principi de neutralitat en l’acció humanitària i obliga a tenir un cert nivell de coneixements dels sistemes internacionals de protecció de drets humans.
Properament es farà públic l’informe i anirem informant sobre la visita als nostres perfils socials a Facebook, Twitter i Google +.
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
01/01/1970
|
Enfocament estratègic de gènere i basat en drets humans (Barcelona)
08/07/2015
|