Recomanacions de la CEDAW a Espanya: mirada interseccional i fer front al canvi climàtic amb perspectiva de gènere
El Comitè per a l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) de les Nacions Unides ha publicat, aquest dimarts 30 de maig, les conclusions en matèria d’igualtat de gènere de l’últim informe periòdic presentat per Espanya. En aquest document, insta a l’Estat a adoptar un enfocament interseccional i incloure la perspectiva de gènere en totes les mesures i polítiques mediambientals.
Després de la sessió de revisió de l’informe de l’Estat Espanyol, celebrada el passat 16 de maig, el Comitè ha examinat detalladament la situació dels drets de les dones al país, així com l’aplicació de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones per Espanya.
Tot i els avenços d'Espanya contra la lluita de la violència cap a les dones, entre les principals preocupacions expressades pel Comitè destaca:
- La manca d’un enfocament interseccional dificulta que lleis ja aprovades, com és la recent Llei orgànica núm. 10/2022 de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, puguin ser efectives per a dones que pateixen altres formes de discriminació, com són, per exemple, les dones migrants, refugiades o gitanes.
- L’impacte i les significatives conseqüències que el canvi climàtic té en les dones i les nenes.
- L’elevada taxa de feminicidis i l’aparició de noves formes de violència masclista, com la violència cibernètica.
- La insuficient legislació per fer front a la violència masclista.
Davant d’aquests reptes en matèria d’igualtat de gènere, el Comitè ha presentat una sèrie de recomanacions per a l’Estat Espanyol, el qual haurà d’informar dels avenços aconseguits durant els pròxims dos anys. Aquestes són:
- 18(c): Cal assegurar que la perspectiva de gènere s'integra sistemàticament en el desenvolupament i la implementació de polítiques de mitigació del canvi climàtic i, si cal, revisar les polítiques existents en conseqüència.
- 27(a): Assegurar l'aprovació ràpida de l'Avantprojecte de Llei Orgànica contra el tràfic i l'explotació d'éssers humans i reforçar la seva atenció a la prevenció i la protecció contra el tràfic, continuant la seva estreta col·laboració amb la societat civil.
- 39(a): Adoptar una llei orgànica nacional en consulta amb els representants de la comunitat gitana, assegurant que dones i homes estiguin igualment representats en aquestes consultes.
- 41(d): Reforçar les accions realitzades per reforçar el sistema de protecció internacional, com l'obertura de dues dependències policials a Ceuta i el nou sistema digital de seguiment de casos.
Per a més informació, consulta l’informe complet del Comitè.
PUBLICACIONS |
---|
Marcs jurídics internacionals per a l’atenció de la mobilitat humana causada pel canvi climàtic |
Litigació climàtica. El paper de la ciutadania i els jutges |
CURSOS |
---|
Sessió formativa: Drets ambientals per a l’advocacia de Tarragona
13/03/2025
|
Sessió formativa: Drets ambientals per a l’advocacia de Girona
13/02/2025
|