Participació en la pre-sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU)

Participació en la pre-sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU)Participació en la pre-sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU)Participació en la pre-sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU)
Divendres, 28 de febrer de 2025

El passat 21 de febrer vam participar en la pre-sessió de l’Examen Periòdic Universal (EPU), organitzada per UPR Info, en la qual es van abordar diverses problemàtiques de drets humans en l’Estat espanyol.

Durant la nostra intervenció, vam esmentar algunes de les preocupacions que han estat presentades en els informes de diferents organitzacions catalanes, amb l’objectiu que els estats presents durant la sessió les tinguin en compte en les seves recomanacions.

Entre aquests temes destaquen:

  • Accés a l’habitatge
  • Serveis de salut
  • Segregació escolar
  • Espionatge policial
  • Immersió lingüística
  • Llei d’amnistia
  • Drets sexuals i reproductius
  • Dret a l’educació

A més, vam posar especial èmfasi en quatre qüestions prioritàries que considerem fonamentals per a la protecció dels drets humans a Espanya. Dues d’elles ja han estat objecte de recomanacions en cicles anteriors de l’EPU, mentre que les altres dues encara no han estat analitzades en aquest procés:

Qüestions en seguiment de cicles anteriors

Limitacions a la llibertat d’expressió, associació i dret de reunió
La Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, i determinades disposicions del Codi Penal han generat preocupacions en matèria de drets fonamentals, en restringir l’exercici de la llibertat d’expressió, associació i reunió pacífica. És imprescindible que Espanya atengui les recomanacions prèvies en aquesta matèria.

Identificacions i detencions per perfil ètnic-racial
La pràctica de parades i identificacions policials basades en el perfil ètnic-racial continua sent una problemàtica persistent. Es requereixen mesures concretes per a erradicar aquesta forma de discriminació estructural en els cossos de seguretat.

Qüestions que han d’incorporar-se en l’EPU

Canvi climàtic i drets humans
Les polítiques i plans contra el canvi climàtic han d’integrar un enfocament basat en drets humans, garantint una transició ecològica justa que no deixi a ningú enrere.

Regulació de la Intel·ligència Artificial (IA) des d’un enfocament de drets humans
El desenvolupament i ús de la IA han de regir-se per principis de drets humans i no únicament per criteris ètics, assegurant la transparència, la rendició de comptes i la no discriminació en la seva implementació.

L’EPU a Espanya, 30 d’abril

El pròxim 30 d’abril, l’Estat espanyol se sotmetrà a l’Examen Periòdic Universal (EPU), un mecanisme de revisió de drets humans davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. L’examen avalua totes les obligacions en matèria de drets humans, a partir de la informació presentada pel mateix Estat, altres mecanismes de l’ONU i organitzacions de la societat civil.

Des de l’IDHC participem en l’EPU amb un informe on s’analitzen els drets a la igualtat i a la no discriminació en tres àrees clau: el canvi climàtic, la intel·ligència artificial i les identificacions per perfil ètnic-racial.

Per a participar en l’Examen Periòdic Universal

Què és l’Examen Periòdic Universal (EPU) i com funciona? Qui pot participar i de quina manera?

En aquesta guia, t’ensenyem com fer-ho  ↗