L’IDHC lliura el Premi Solidaritat a l’Associació Noves Vies i la Menció Especial Mitjans de Comunicació a Fotomovimiento

L'acte ha estat una oportunitat per reflexionar sobre l'estat i els reptes que planteja la protecció dels drets humans
L’IDHC lliura el Premi Solidaritat a l’Associació Noves Vies i la Menció Especial Mitjans de Comunicació a Fotomovimiento
Dilluns, 15 de febrer de 2016

L’IDHC va lliurar ahir el Premi Solidaritat 2015 en un acte al Parlament de Catalunya. L’entitat guardonada d’aquesta edició va ser l’Associació Noves Vies, que treballa per la integració dels Menors Immigrants No Acompanyats (MINA) a través del suport jurídic i social. En el marc del premi, l’IDHC també atorga la Menció Especial Mitjans de Comunicació, que va ser per al col·lectiu de fotoactivistes de Fotomovimiento. 

El lliurament del Premi és una ocasió per fer una reflexió sobre l’estat i els reptes que planteja la protecció dels drets humans en el nostre entorn. En el seu discurs, David Bondia, el president de l’IDHC, va recordar que “les grans problemàtiques en matèria de drets humans a casa nostra giren al voltant del progressiu desmantellament del nostre Estat de benestar, mitjançant unes retallades brutals, que estan deixant en un no-res la gran majoria de drets econòmics, socials i culturals”, una situació que s’ha vist agreujada a través de la Llei de Seguretat Ciutadana amb un clar objectiu de criminalitzar la protesta. 

Bondia va recordar que durant el 2015, un any ple de cites electorals, vam escoltar moltes promeses referents als drets humans i que aquest 2016 “és el moment de passar de les paraules i de les promeses als fets”. En aquest sentit, va apuntar que cal treballar perquè les persones puguin ser part activa de la democràcia, més enllà d’exercir el seu dret a vot, amb l’establiment d’un sistema més participatiu, plural i igualitari. 

El Premi Solidaritat el van recollir Albert Parés, president Noves Vies, i Susana Ferran, tresorera de l’associació. En la seva intervenció, van voler visibilitzar la situació dels Menors Immigrants No Acompanyats (MINA). Segons Parés, amb aquest guardó “l’IDHC ens acosta a veure la realitat dels Menors Immigrants No Acompanyats d’una altra manera” i espera que la seva intervenció serveixi perquè l’administració i les organitzacions segueixin treballant per millorar les condicions d’aquets nois i noies. 

Durant el seu discurs, Parés va destacar les dificultats amb les quals es troben diàriament. Pel que fa a la Fiscalia de Protecció de Menors, va denunciar que no apliquen la sentència del Tribunal Suprem que indica que quan un menor immigrant arriba al nostre país amb una acreditació se li accepti com a vàlida, com també va ser crític amb les pràctiques dels Mossos d’Esquadra i av destacar que “no poden atendre un menor immigrant com a un delinqüent”. Per últim, el president de Noves Vies va dir que “no pot ser que els metges forenses de Catalunya estiguin emetent informes de determinació d’edat que no es corresponen a la realitat”. D’aquesta manera, Parés va concloure dient que cal canviar moltes coses per millorar el futur d’aquests nois i noies i que els membres de Noves Vies hi seran sempre per col·laborar. 

Els membres de Fotomovimiento van rebre la Menció Especial Mitjans de Comunicació per fotografiar i difondre les reivindicacions ciutadanes pels drets humans, durant els últims cinc anys, i per la valentia de fer-ho en moments de restriccions de drets i llibertats. En el seu discurs, van destacar els seus orígens. Fotomovimiento sorgeix de la comissió de comunicació del 15M a Plaça Catalunya, en un moment en el qual existeix una greu criminalització de les protestes al carrer i “els mitjans de comunicació han perdut la seva independència, les línies editorials han estat segrestades pels grans accionistes que s’asseuen als consells de redacció”. En aquest context, Fotomovimiento comença a explicar els fets des de la base i es converteixen en fotoactivistes, que no només fotografien els fets sinó que volen acompanyar els moviments socials i ser part de la seva denúncia. 

L’acte va finalitzar amb l’actuació musical del grup N’gai N’gai, que va interpretar “Pol petit”, una cançó que recull l’esperit de les dues entitats guardonades.

 

 

 

Descargas
(555.43 KB)
Enllaços relacionats
Vídeo de l'acte de lliurament del Premi Solidaritat