L’associació Punt de Referència obté el Premi Solidaritat 2017 i la periodista Ana Bernal-Triviño la Menció Especial Mitjans de Comunicació
L’associació Punt de Referència ha estat la proposta escollida com a guanyadora del Premi Solidaritat 2017 pels membres del jurat d’aquest guardó. De les 15 candidatures que es van presentar a la 31a edició del premi, el jurat ha decidit distingir una associació que treballa per l’emancipació i els drets del jovent extutelat. Persones molt joves en greu risc d’exclusió social una vegada surten de la protecció de l’administració i han d’iniciar la vida adulta en una clara situació de precarietat amb escassos recursos materials i referents institucionals, socials i familiars.
El tribunal del premi vol visibiltzar la realitat que afronten cada any més de 700 joves a Catalunya quan compleixen la majoria d’edat i han de deixar els centres de protecció on van ser acollits com a menors en situació de desemparament. En paraules de David Bondia, president de l’IDHC i membre del tribunal, “com a societat no ens podem permetre que aquests joves no tinguin cobertes les seves necessitats bàsiques un cop deixen d’estar sota l’empara de les institucions, això significaria abdicar de la nostra obligació de lluitar perquè els drets humans i les llibertats fonamentals siguin una realitat per tothom. Una lluita que , ara més que mai, s’ha d’estendre als menors no acompanyat que estan arribant a casa nostre procedents d’altres indrets”.
Entitats com Punt de Referència juguen un paper clau per fer efectiu el gaudiments dels drets d’aquest col·lectiu que viu en una situació de vulnerabilitat estructural. “Mitjançant programes d’acompanyament emocional, laboral, social i educatiu, arriben allí on no arriben les institucions, amb un paper destacat del voluntariat que creu fermament en la solidaritat com a dret i com a obligació” explica Bondia.
En el marc del Premi Solidaritat, s’atorga també una menció especial a mitjans i professional de la comunicació incorporen la defensa dels drets humans en la seva tasca informativa. En aquesta edició, la junta de l’IDHC, encarregada de decidir la menció, distingeix a la periodista del diari Publico.es i professora de la UOC Ana I. Bernal Triviño, una de les veus més destacades en el panorama mediàtic actual de la lluita feminista i de la denúncia de les greus desigualtats de gènere.
El president de l’IDHC manté que la periodista “desenvolupa una tasca fonamental per acabar amb estructures patriarcals, i les violències que comporten, molt arrelades en les nostres societats”. Es per això que junta de l’entitat premia amb aquesta menció “la veu d’un feminisme militant que des dels mitjans de comunicació canalitza les lluites necessàries per enderrocar les barreres físiques, jurídiques i socials que impedeixen fer realitat el principi d’igualtat.”.
Properament s’informarà de l’acte públic de lliurament d’aquest premi
El tribunal que ha decidit el Premi Solidaritat 2017 està format per Laura Aguadé, representat de la Coordinadora d’ONG de Tarragona; Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social; David Bondia, president de l'IDHC; Rosa Cendón, membre de la junta de l'IDHC; Paquita Deltell, presidenta de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida; Pau Lanao, president de la Coordinadora d'ONG Solidàries-Girona; Pepa Martínez, directora de la Fede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, i Arcadi Oliveres, històric activista per a la pau i la defensa dels drets humans.
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|