L’Associació in via, guardonada amb el Premi Solidaritat 2020
L’Associació in via és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2020, que concedeix des de 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC. De les 16 candidatures presentades a la convocatòria, el jurat del premi, format per representants d'organitzacions i activistes de drets humans, ha volgut reconèixer la tasca en defensa dels drets de les persones que pateixen violència i discriminació, especialment les dones maltractades.
L’Associació in via es va fundar en 1953 a Barcelona i actualment té la seva seu barri barcelonès del Poble Nou, on va posar en marxa diferents serveis d’atenció i acollida a dones, joves, infants, famílies i persones amb diversitat funcional, en situació de violència i travessades per múltiples discriminacions. Uns projectes que han anat ampliant i adaptant amb l’objectiu d’erradicar i prevenir les desigualtats que generen les discriminacions i violències creixents a les nostres societats. En l’actualitat, atén a més de 20.000 persones a través dels seus programes i serveis d’acollida, orientació, allotjament i inserció. Una estructura d’atenció centrada en les persones i en les seves capacitats, per acompanyar-les en els seus processos vitals de desenvolupament i en la restitució dels drets vulnerats. Per David Bondia, president de l’IDHC “la tasca d’acompanyament que realitza l’Associació in via, des de fa més de 68 anys, posa de manifest que les greus desigualtats, violències i discriminacions que pateixen persones i col·lectius moltes vegades invisibilitzats i vulnerabilitzats en les nostres societats no poden ser abordades només de forma conjuntural. Es tracta de causes estructurals que s’han de revertir, d’una vegada per totes, des de les institucions públiques i des d’entitats de drets humans per tal de fer possible una cosa tan simple i alhora tan complexa com garantir el dret a una vida digna de ser viscuda. Les accions de l’Associació in via, amb una clara perspectiva interseccional, dignifiquen la vida d’aquestes persones i ens dignifiquen a nosaltres com a societat”.
El periodista Joan Roura ha estat també reconegut amb la menció especial Mitjans de Comunicació que s'atorga en el marc del premi a professionals i mitjans que en l'exercici de la seva tasca informativa aborden la defensa i la protecció dels drets humans. Joan Roura, redactor d’internacional dels serveis informatius de TV3, especialitzat en Orient Mitjà, ha cobert com a enviat especial els conflictes de la regió des dels anys 80. Les seves cròniques han estat imprescindibles per conèixer i entendre en clau de drets humans la realitat de la regió, incorporant sempre les veus oblidades de les víctimes dels conflictes.
En paraules de David Bondia, “en Joan Roura, mitjançant les seves rigoroses cròniques a la televisió pública de Catalunya, ha tingut sempre una sensibilitat especial per abordar les realitats de les víctimes invisibles que s’amaguen darrere dels conflictes. Des del rigor periodístic, en les seves anàlisis ha destacat tant la necessària aplicació del Dret Internacional dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari com els seus incompliments. Aquesta mirada li ha permès identificar clarament que allí on hi ha una víctima hi ha també un victimari i ens ha permès a totes i tots ser conscients que si deixem de sensibilitzar-nos amb el que passa més enllà de casa nostra només aconseguirem empobrir-nos socialment i individualment”.
L'acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà al Parlament de Catalunya pròximament.
CURSOS |
---|
Resposta col·lectiva davant les vulneracions de drets en la protesta
25/02/2017
|
Dones i conflictes: violència sexual i mecanismes de protecció internacional (3a edició)
30/06/2017
|