La sociòloga i especialista en matèria de gènere, drets sexuals i reproductius és una de les dues beneficiàries de les beques del Curs Anual per a les Persones de l’Amèrica Llatina

La sociòloga i especialista en matèria de gènere, drets sexuals i reproductius és una de les dues beneficiàries de les beques del Curs Anual per a les Persones de l'Amèrica Llatina
La sociòloga i especialista en matèria de gènere, drets sexuals i reproductius és una de les dues beneficiàries de les beques del Curs Anual per a les Persones de l’Amèrica Llatina
Dimecres, 13 d'abril de 2016

1. Pots explicar breument l'objectiu i les línies d'actuació del CENDIPP i exactament en què consisteix la teva feina al centre?

El Centre d'Investigació i Promoció Popular (CENDIPP) treballa fa 38 anys per la igualtat entre persones. La institució treballa capacitant organitzacions socials de base de dones i docents d'institucions educatives de nivell secundari en temes de gènere, drets humans, drets de dones i drets sexuals i reproductius.

El treball amb els i les docents consisteix a ajudar-los a sensibilitzar, reflexionar i capacitar. La meva feina consisteix a capacitar amb la idea que reconeguin que són interlocutors per al treball amb adolescents d'educació secundària. Ajudar-los a que empoderin als i les joves en l'exercici de la seva sexualitat i drets, sobretot en prevenir la violència contra les dones.

 

2. En què consisteix la capacitació sobre drets sexuals i reproductius? ¿Les formacions i capacitacions es dirigeixen a col·lectius específics? Quin és l'objectiu d'aquestes formacions, quina metodologia seguiu per realitzar-les?
Les capacitacions s'emmarquen en què els drets sexuals i reproductius també són drets humans i cal interioritzar per reconèixer que els i les adolescents tenen dret a l'exercici de la seva sexualitat plena. La idea de capacitar els i les docents és que puguin parlar en la seva hores de tutoria amb els i les adolescents sobre els temes de drets, prevenció de la violència cap a les dones, l'exercici de la sexualitat segura i educació sexual i integral. La idea d'intervenir a través dels docents és perquè ells són els que conviuen amb els i les adolescents i es converteixen en els interlocutors. A més d'intervenir en l'àmbit educatiu també es convoquen xerrades amb els pares i mares per reforçar l'après pels adolescents a les aules i que tingui concordança amb el que els diuen a casa.

 

3. Sobre quins temes de gènere realitzeu estudis al CENDIPP? Pots compartir algun resultat concret que t'hagi cridat l'atenció?
Porto treballant deu mesos a CENDIPP i la institució ja té un treball consolidat amb les organitzacions de base de dones. Elles es mobilitzen per a les dates emblemàtiques en defensa dels drets, i participen en les mobilitzacions i vigilància ciutadana del seu districte.

Com a resultat concret, destacar la intervenció de l'any passat en els Col·legis de la zona d'Huaycán (part del districte de Lligui, Lima Est) on el personal de direcció, alumnes i alumnes es van involucrar en l'organització i mobilització pel 25 de Novembre " dia Internacional de l'Eliminació de Violència contra la Dona "i va ser la primera vegada que es involucraven escoles a una data emblemàtica i de demanda.

4. El curs de drets humans se centra en els àmbits en què la igualtat entre homes i dones està encara lluny de ser una realitat, podries fer-nos un breu repàs sobre aquesta situació al Perú.
L'actual govern que tenim d'Ollanta Humala va acabar per defraudar els moviments de socials i al moviment de dones. L'any passat es va arxivar el projecte de llei que estableix que les dones que han estat violades puguin interrompre el seu embaràs, també es va arxivar el projecte de llei que buscava igualtat per a les persones LGTB perquè puguin casar-se. Això ha succeït perquè les comissions que hi ha al Congrés de la República són conservadores i han fet de tot per arxivar projectes de llei que afavoreixen les dones i les deixen decidir sobre els nostres cossos.

Els drets de les dones es vulneren cada vegada més, i el nombre de dones que moren per feminicidi va en augment. De gener a setembre del 2015 es van registrar 71 casos de feminicidi i 148 temptatives de feminicidi. L'embaràs en adolescents és un problema de salut pública, al Perú 15 de cada 100 adolescents està embarassada entre els 15 i 19 anys. Les zones de la selva peruana tenen les xifres més altes. Les adolescents solen arribar als 20 anys amb 2 o 3 fills de parelles diferents i en tots els casos pateixen violència i pobresa.

Actualment tenim com a candidata a la presidència a la filla d'Alberto Fujimori, que va ser un dels presidents més corruptes i va vulnerar drets fonamentals d'homes i dones, amb fets com l'esterilització de dones en contra de la seva voluntat. El context que estem passant a Perú és preocupant, ja que els sectors conservadors s'han instaurat en les instàncies públiques volent controlar els drets de les dones. Com a millora, cal apuntar que el novembre de l'any passat es va modificar, després de 22 anys, una llei que preveu sancions per als funcionaris que no atenguin efectivament les denúncies de violències i no ho fan en menys de 72 hores, penalitza les agressions psicològiques i reconeix la violència econòmica. Això és un avanç significatiu per als que treballem per eliminar la violència cap a les dones, però no acaba per reconèixer la situació de la diversitat de les dones i les formes de violència dels llocs de procedència de les dones.

 

5. Durant el curs farem un repàs a diferents situacions on la discriminació de la dona és evident, el programa ha estat dissenyat per conèixer aquestes situacions però també per visibilitzar projectes i iniciatives que les reverteixin. Si penses en alguna iniciativa d'èxit en la lluita per la igualtat al teu país, quin destacaries.
Des de l'Estat, mitjançant el Ministeri de la Dona i Poblacions vulnerables, té el servei de Centre d'Emergència de la Dona a nivell de tot el país, que brinda atenció psicològica, legal, casa refugi i assistència mèdica a les dones i nens que són víctimes de violència familiar. Aquest servei ajuda a les dones i nenes quan van a denunciar a seguir amb la denúncia fins a arribar al jutjat i demanar garanties per a la vida de les dones. A més, també treballa perquè les dones no tornin al cercle de violència i les ajuden a buscar una casa refugi perquè no tornin a casa i puguin córrer el risc d'acabar mortes. El problema és que quan van a aquestes cases se'ls demana que deixin tot contacte amb el seu cercle més proper, la seva família, perquè sempre hi ha un risc que el victimari pugui seguir-les, però moltes d'elles no volen estar lluny del seu cercles familiars i tornen a casa seva.

Des de la institució on treballo, el Centre d'Investigació i Promoció Popular, hem implementat una experiència pilot de Xarxa d'Acollida de Dones que pateixen de violència, que preveu que les dones que han estat beneficiàries del programa de capacitació que té la institució siguin els que posin en marxa a casa espais per donar suport a dones que pateixen de violència. L'essència d'aquesta iniciativa és que siguin solidàries amb altres dones que pateixen de violència i no pretén suplir el Centre d'Emergència Dona, servei brindat per l'Estat, sinó ser un primer pas perquè les dones vagin sortint del seu cercle de violència.

 

6. Per què et va interessar el 34è Curs Anual de Drets Humans i què esperes aprendre en ell?

Que el curs contempli els Drets Humans de Dones i tingui un enfocament de gènere és el que em va interessar per treballar de forma institucional i personal. La responsabilitat que tinc a la feina és capacitar docents d'institucions educatives per prevenir la violència cap a la dona. La idea és donar-li als i les docents continguts i estratègies perquè ells siguin els que a les seves aules es converteixin en els principals agents de prevenció, i en aquest sentit el curs em brinda elements per implementar estratègies i debat amb ells per general els canvis de imaginaris per prevenir la violència de gènere.

 

7. Quina és la sessió que més interès et genera? Per què?
La sessió dels drets sexuals i reproductius perquè en el meu treball formem a docents sobre sexualitat. L'objectiu és reflexionar el adultocentrismo que viuen els professors i cal entendre que els i les adolescents que són els seus alumnes / as té dret a una informació segura i amb un enfocament de gènere i educació sexual integral. A l'interioritzar que els drets sexuals i reproductius també són drets humans, podem connectar-lo amb la prevenció de la violència cap a les dones. També m'interessa la sessió de protecció dels drets humans i els mecanismes de denúncia perquè em brindaria elements per sumar a la proposta institucional que tenim de la proposta pilot de xarxa de suport a dones que pateixen violència.

8. Quina experiència t'agradaria compartir al taller d'experiències?
El component de capacitació de docents i la proposta pilot de xarxa de suport a dones que pateixen violència que tenim al Centre d'Investigació i Promoció Popular (CENDIPP).

Enllaços relacionats
Titol del link