La societat civil organitzada rebutja contundentment el racisme i la xenofòbia del Partit Popular de Catalunya
Coincidint amb el darrer dia de campanya electoral, algunes associacions, en representació de la societat civil de Catalunya, hem mostrat el nostre rebuig al discurs racista i xenòfob que ha utilitzat el Partit Popular a alguns municipis de Catalunya. Les entitats hem coincidit en denunciar el perill que això suposa per la societat en general més enllà de l'atac a les persones immigrades, doncs genera enfrontament i crispació social, «només per un grapat de vots».
Alba Cuevas, de SOS Racisme Catalunya, ha obert l'acte recordant els antecedents d'aquest discurs racista: «ja el 2007 vam denunciar el candidat del PP a Badalona pel vídeo incendiari «7 minutos» i un informe de la FAES de 2009 recollia la recomanació de parlar de la immigració en campanya» i ha posat de relleu la importància que aquests discursos i polítiques discriminatòries es duguin a terme per «un partit de govern, no pas un minoritari». Tanmateix, ha indicat que per la entitat antiracista és molt important «no callar i denunciar, tant al carrer com al jutjat tot i les traves jurídiques» i que ho faci la ciutadania però també la resta de partits polítics.
Julio Morales, en representació de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha remarcat el «desig de tenir una societat inclusiva» com a motivació principal per donar suport a la campanya de denúncia.
Javier Bonomi, president de Fedelatina, ha afirmat que la ciutat no es pot permetre tenir un partit que s'enfronta a la gent. «Com a ciutadans (les persones migrades) demanem que no facin ús de la immigració».
Des de CCOO de Catalunya, Carles Bertran ha qualificat el discurs del PP com un «atac directe a la convivència» i ha puntualitzat que és una qüestió del sistema democràtic «ja que no tenen dret (les persones immigrades) a condemnar aquesta estratègia política amb el seu vot».
Dani Garcia de UGT de Catalunya, també ha classificat l'estratègia del Partit Popular com «una manera de fer política d'altres èpoques» i ha explicat «els guetos es creen amb la pobresa, i la pobresa la genera les polítiques de dretes».
Saoka Kingolo, en representació de la Assamblea Nacional de Catalunya, ha reflexionat en relació als discursos racistes i xenòfobs fets per alguns partits polítics que si «caiem en les seves provocacions i manipulacions, anirem a la inversa en l'evolució humana».
En Lluís Rabell, president de la FAVB (Federació Associacions Veïns i Veïnes de Barcelona) ha denunciat que el PP vol sembrar la por i la desconfiança entre la població i davant això «hem de mostrar el nostre rebuig però també reivindicar igualtat, igualtat de drets» incloent el dret a vot. En la mateixa línia, en Jordi Giró, president de la CONFAVC (Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya) va mostrar el seu rebuig a «la política de la por (…) amb discursos que creen exclusió, desigualtat i separatisme» i la necessitat d'«estar atents i reflexionar».
Aida Guillen, gerent de l'IDHC, ha fet una crida a la responsabilitat de les persones «receptores» dels discursos de l'odi, i la responsabilitat d'aquestes a denunciar aquests discursos «i votar en conseqüència».
David Nàcher, del secretariat del Consell de Joventut de Barcelona (CJB) i en representació del moviment «Aixada Antiracista» ha declarat que «la recepta Albiol no funciona. Genera precarietat i discrimina les persones immigrades, la joventut, la cultura, la pau… El que volem és una recepta obert que generi una ciutadania global i un país de tots i totes».
Adriana Cabecerán, del Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, ha expressat la que «és una llàstima i una vergonya que un partit majoritori faci un discurs racista» i ha destacat que les entitats «fa molts anys que treballem als barris per fer una ciutat per tots i totes».
Els i les representants de les entitats s'han reunit davant de l'Ajuntament de Barcelona, per simbolitzar el perill que corre aquesta institució davant el discurs incendiari de l'alcaldable del PP al municipi, un dels més radicals del partit. Per mostrar-ho, han sostingut un cartell amb el lema «Barcelona no puede convertirse en una ciudad racista. No votes Racismo», versionant les octavetes que va repetir en Fernández Díaz al Raval («El Raval no puede convertirse en un gueto islàmico. Vota Fernàndez Díaz»).
(Nota de premsa elaborada per SOSRacisme)
Enllaços relacionats |
---|
CURSOS |
---|
Drets humans i discurs de l’odi
20/05/2015
|
CIBERACTIVISME: Com identificar i combatre el discurs d’odi a Internet
18/06/2017
|