La Federació Salut Mental Catalunya, Premi Solidaritat 2023 pel seu treball en defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental
La Federació Salut Mental Catalunya ha estat distingida amb el Premi Solidaritat 2023, concedit des de 1987 per l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC. El premi, atorgat entre més de quaranta candidatures, destaca en aquesta edició a una organització de referència per la defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental.
Conformada per 80 entitats de tot Catalunya, la Federació va néixer en 1996 amb l'objectiu de representar i donar suport a les persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies. En l'actualitat, exerceix un paper imprescindible per a garantir la seva qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats, així com per a millorar la salut mental de la societat en el seu conjunt.
El 2023, la Federació va registrar més de 350 casos de vulneració de drets a Catalunya. Les persones sovint s'enfronten a situacions de discriminació i veuen vulnerats els seus drets fonamentals. Una realitat que la Federació enfronta amb campanyes de sensibilització i incidència perquè les polítiques públiques, legislatives i de prestació de serveis en aquest àmbit estiguin guiades per un enfocament de drets humans.
Segons Montse Tafalla, presidenta de l’IDHC, "Fer visible la vulneració contribueix d'acabar amb l'estigma i els prejudicis cap a la salut mental. És una qüestió clau en l'actualitat, que s'ha d'abordar amb la perspectiva de drets que abandera la Federació Salut Mental Catalunya."
Menció especial mitjans de comunicació
La periodista Marta Molina ha estat reconeguda amb la menció especial mitjans de comunicació pel seu compromís amb els drets humans. Molina, periodista independent, ha dedicat els seus anys de professió a la cobertura de moviments socials i de resistència no violenta des d’una òptica de drets humans.
Ha publicat reportatges en diversos mitjans sobre la defensa dels drets humans de diferents col·lectius al Brasil, Palestina, Mèxic i altres regions del sud d'Amèrica.
I és autora del llibre 'Del consol a la noviolència, Javier Sicília el poeta que va despertar Mèxic', sobre els inicis del primer moviment de víctimes organitzades en contra de la violència provocada per la mal anomenada guerra contra les drogues a Mèxic.
Actualment, dirigeix el podcast “Eutopias, llocs del bon viure” emès de forma independent pel canal Reporting on Resistances i per Ràdio 90. En el mateix canal, és també responsable de l'espai Cultures de Resistència i anteriorment va formar part de l’equip de Solidaris de Catalunya Ràdio i de Territori Clandestí de Ràdio 4.