Justícia i pràctiques restauratives en casos d’odi i discriminació
El cicle de webinars "ESTEM REPARANT EL MAL? Justícia i pràctiques restauratives en l'abordatge de casos d'odi i discriminació" va constituir un espai de reflexió i debat entre persones expertes i professionals, amb l'objectiu d'aprofundir en aquest model de justícia, les seves eines i les possibilitats d'aplicació en casos de delictes i incidents d'odi i discriminació per a millorar l'acompanyament a les víctimes, un acompanyament enfocat a la reparació del dany.
Justícia i pràctiques restauratives: què són i què poden oferir en casos d'odi i discriminació?
Durant la primera sessió, a partir d'una introducció sobre la justícia i les pràctiques restauratives, es van exposar diferents experiències pràctiques que s'estan donant a Europa, específicament amb el col·lectiu LGTBQI, i el model català.
Estem "reparant el mal"? L'acompanyament a víctimes d'odi i discriminació: què estem fent bé, què malament i què queda per fer
La segona sessió es va centrar específicament en com s'està abordant la reparació del dany en l'actualitat. A partir de les conclusions de l'informe sobre els serveis d'acompanyament a la ciutat de Barcelona, entitats com la Fundació Arrels, l'Observatori contra l'Homofòbia i SOS Racisme Catalunya van compartir les seves pràctiques i metodologies d'atenció des d'una perspectiva crítica, destacant quins aspectes funcionen i quins haurien de millorar-se per a garantir la reparació del dany a les víctimes d'odi i discriminació.
SUPORT. Eines per a garantir els drets de supervivents a l'odi
El cicle de webinars es va organitzar en el marc del projecte SUPORT. Eines per a garantir els drets de supervivents a l'odi, realitzat per l'IDHC i SOS Racisme amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Com a part del projecte s'han elaborat diferents eines que marquen un punt de partida en la incorporació de l'enfocament i del paradigma restauratiu en l'acompanyament a víctimes i en l'administració de la justícia.