Ja a Catalunya, defensors dels drets humans parlan de les sevas lluitas
Essam Daod ha decidit deixar la seva rutina per prestar ajuda als refugiats que arribaven a Grècia. Ja Rebiya Kadeer no va tenir l'opció i ha hagut de exiliar-se de Xina per evitar la presó per la seva dissidència política. Des de Síria, la periodista Zaina Erhaim ha optat per retornar al seu país i tornar visible històries viscudes per la població. L'hondurenya Sandra Zambrano ha sofert amenaces i intimidacions pel seu activisme en defensa de les persones LGTBI.
En la perifèria de la ciutat més gran de Sud-amèrica, la brasilera Valdenia Paulino lluita quotidianament en contra de la violència policial. Per la seva vegada, Jeihhco va decidir utilitzar el hip-hop per promoure la transformació social als carrers en què va créixer, en Medellín. També al costat de la joventut, Victor Ochen s'ha involucrat en la construcció de la pau al seu país, Rwanda. Del país veí, Uganda, Marcelline Nyiranduwamungu es dedica als drets de les dones africanes. Des del Perú, les dones també són el centre de l'actuació d'Esperanza Huayama que ha viscut en primera persona la política d'esterilitzacions forçades del govern Fujimori i avui lluita per justícia.
Les seves trajectòries i motivacions són les més variades però aquestes persones comparteixen la dedicació personal i un intens compromís en la defensa dels drets humans. Els activistes descrits estan, des d'aquesta setmana fins al vuit d'octubre, a Catalunya per donar visibilitat a les seves lluites i demandes.
És més una edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, impulsada per l’Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut Català Internacional per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Participen de la iniciativa quinze municipis catalans, que reben vuit defensors de drets humans de diversos països en una concorreguda agenda d'activitats. Hi haurà xerrades, debats i intercanvi d'experiències sobre temes com a participació de les dones, construcció de la pau, protagonisme juvenil, guerra a Síria, drets de les minories, entre uns altres. Consulti la programació completa.
Lamentablement ni tots els defensors de drets humans tenen la llibertat i possibilitat de viatjar a donar a conèixer la seva feina. Així que entre els convidats d'aquest any també tenim a tres defensors empresonats als seus països. Victoire Ingabire ha estat detinguda el 2010 i sentenciada a 15 anys de reclusió per defensar el reconeixement de totes les víctimes del genocidi, sense discriminació d'ètnia o nacionalitat. Des de Bahrain, Abdulhadi Al-Khawaja va ser condemnat a presó perpètua per la seva participació en les protestes de la Primavera Àrab. Ara sota llibertat provisional, l'iranià Omid Kokabee ha estat empresonat acusat d'espionatge.
Enllaços relacionats |
---|
Dossier |
CURSOS |
---|
Formació en drets humans en l’àmbit de la cooperació: una especial mirada a l’Enfocament Basat en Drets Humans
30/09/2015
|
Coneix i defensa els teus drets i deures a la teva ciutat
31/10/2015
|