Experts de la ONU insten a Espanya a garantir el respecte a drets fonamentals en la seva resposta al referèndum català
Els dos expert de les Nacions Unides exhortaren a les autoritats espanyoles a garantir que les mesures adoptades abans del referèndum català del 1 d'octubre no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública.
"Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques" varen dir els experts. Des de la sentència amb la qual el Tribunal Constitucional d'Espanya va decidí que el referèndum era inconstitucional, centenars de milers de catalans han sortit al carrer per a protestar. Les tensions han augmentat amb les autoritats registrant cases d'impremta i confiscant materials electorals. Diversos llocs web han estat bloquejats, reunions polítiques al respecte han cessat, diferents polítics han estat detinguts i els dirigents de les protestes han estat acusats de sedició.
"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", han assenyalat els experts. El 21 de setembre més de 4.000 policies varen arribar a Catalunya amb l'odre del Govern de l'Estat d'actuar en cas de que es celebrés el "referèndum il·legal". "Ens preocupa que aquesta ordre i la retòrica que l'acompanya puguin augmentar les tensions i el malestar social" afegiren. "Instem a totes les parts a exercir la major moderació i evitar actes violents de qualsevol tipus al context de les protestes pacífiques que es donin als pròxims dies" varen concloure.
Enllaços relacionats |
---|
Espanya ha de garantir el respecte a drets fonamentals en la seva resposta al referèndum català |
PUBLICACIONS |
---|
Guia per a la participació de la societat civil en l’Examen Periòdic Universal |
Alerta sobre les regressions en matèria de drets humans en el context de la Llei òmnibus |