Espanya torna a suspendre en drets socials
Els dies 21 i 22 de març, Espanya va ser sotmesa a l'examen del Comitè DESC de Nacions Unides, al qual es va fer seguiment del grau de compliment, protecció i defensa dels drets econòmics, socials i culturals a tot l'Estat. Desprès d'escoltar al Govern i a les organitzacions de la societat civil, com la Plataforma DESC, el Comitè va alertar a les seves observacions finals del "impacte profund que ha tingut la crisi financera internacional a l'economia i el gaudi efectiu dels drets econòmics, socials i culturals".
A més, ha mostrat preocupació per aspectes com la reducció de la despesa pública a Espanya en l'àmbit social, la prolongació de mesures d'austeritat i el risc de pobresa i exclusió social creixent, sobretot, en dones, menors, persones amb discapacitat, gitanos i romaní, refugiats, demandants d'asil i migrants. També s'ha pronunciat sobre l'alta taxa d'abandonament escolar a Espanya, la diferència salarial entre homes i dones i les diferències entre comunitats autònomes alhora d'atorgar recursos propis i donar protecció als drets del Pacte a nivell autonòmic, fet que sovint topa amb obstacles per part del Tribunal Constitucional, denuncia el Comitè.
A banda d'aquestes preocupacions, les observacions finals recullen un conjunt de recomanacions per al Govern espanyol com: adoptar una llei integral de no discriminació, derogar l'article del Codi Penal que persegueix a traballadors que han participat en vagues, adoptar una estratègia estatal de prevenció i lluita contra la pobresa i l'exclusió social, entre altres.
Des de la Plataforma DESC es proposa als grups del Congrés dels Diputats, constituir un intergrup parlamentari per al seguiment i implementació de les recomanacions i dictàmens.
Enllaços relacionats |
---|
Pàgina web de la Plataforma DESC |
Vídeo de la sessió de seguiment |