Espanya té una legislació poc eficaç per lluitar contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància

Així ho afirma el relator de l'ONU sobre la intolerància, de visita a Espanya al gener d'aquest any. El relator ha presentat les seues observacions sobre Espanya al Consell de Drets Humans
Espanya té una legislació poc eficaç per lluitar contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància
Dijous, 6 de juny de 2013

El relator especial sobre les formes contemporànies de racisme, discriminació racial, xenofòbia i formes connexes d'intolerància, Mutuma Ruteere, va visitar Espanya del 21 al 28 de gener de 2013. Durant la seva visita, el relator va visitar Almeria, Barcelona, Ceuta, Madrid i Melilla, i es va reunir amb representants de l'administració, així com també amb representants del poder legislatiu, judicial i de les forces de seguretat. Ruteere també va mantenir entrevistes amb el Defensor del Poble i altres defensors regionals i va sostenir amb diferents organitzacions de drets humans.

Després de la visita, el relator va presentar el seu informe al 23è període de sessions del Consell de Drets Humans el dia 6 de juny de 2013. En l'informe es constata la vulneració de drets que viuen alguns col·lectius com migrants, gitanos i refugiats. Concretament es recull com la crisi econòmica ha suposat un retrocés en la lluita contra el racisme i la xenofòbia, entre altres motius, per la manca de suport financer a les organitzacions dedicades a aquesta tasca. De fet, en l'informe es verifica el retrocés en la protecció de drets humans pel que fa als immigrants a causa de la crisi financera. Segons paraules del relator, "a causa de la crisi econòmica, la situació dels immigrants ha empitjorat, de manera que s'han revertit alguns dels èxits en matèria de drets humans dels immigrants, que experimenten una major taxa de desocupació". En aquest sentit, es demana que el govern prengui mesures concretes i eficaces per combatre la segregació racial als barris, la violència racial i les condicions de vida i de treball, la xenofòbia en l'educació, l'ocupació, l'habitatge i l'accés a els serveis públics.

L'informe és molt crític amb la legislació espanyola contra el racisme i la xenofòbia, de fet, s'afirma que el dret d'igualtat davant la llei no està contemplat explícitament en la Constitució per als estrangers, sinó que en l'article 14 només es recull aquest dret per als espanyols. El relator sol·licita que es garanteixi també per a les persones estrangeres i que s'adopti una legislació adequada per lluitar contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i les formes connexes d'intolerància. Per a això, suggereix que s'utilitzi com a base el projecte de llei 121/000130 de 2011, realitzat en el seu moment en col·laboració amb les ONG i que el Congrés va rebutjar aprovar el 2012.

En la seva anàlisi del marc jurídic, el relator crida també l'atenció sobre "les condicions relatives a les circumstàncies agreujants que són molt restrictives i només s'apliquen en uns pocs casos". També expressa preocupació per la falta d'harmonització de les disposicions del Codi Penal en relació amb la no discriminació, entre altres coses el fet que alguns motius de discriminació prohibits en alguns articles no s'incloguessin en altres articles relatius a la discriminació racial.

Finalment, el relator recorda Espanya la necessitat de ratificar la Convenció Internacional sobre la Protecció dels Drets dels Treballadors Migratoris i dels seus familiars i la Convenció per reduir els casos d'apàtrida. Qüestió que el govern espanyol ha rebutjat en innombrables ocasions, igual que la resta de països de la Unió Europea.

Descargas
(239.37 KB)
Enllaços relacionats
Special Rapporteur on contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance