Espanya ignora les recomanacions de Nacions Unides sobre desaparicions forçades
El Grup de Treball sobre desaparicions forçades o involuntàries de Nacions Unides ha fet públic el seu informe de seguiment de les recomanacions que va realitzar després de la seva visita a Espanya en 2013. En aquest, el Grup de Treball es lamenta dels pocs avenços observats en la implementació de les recomanacions realitzades en 2013, així com les formulades pel Comitè contra les Desaparicions Forçades i pel Relator Especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.
El Grup de Treball ha constat com la majoria de les recomanacions per a que els familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme puguin investigar, accedir a la veritat, a la justícia i a reparacions no han estat plenament implementades. Destaca la gravetat d'aquesta situació pel temps que ha passat des de que es varen produir els fets i per l'edat avançada de molts testimonis i familiars. Al seu moment ja es va advertir a Espanya de que els obstacles a l'accés a la informació i als arxius constitueix un vertader problema per a les víctimes al procés d'obtenció de la veritat.
Pel que fa a la última reforma del Codi Penal, el Grup de Treball destaca que la tipificació de la desesperació forçada tal i com està inclosa no és plenament compatible amb la Convenció per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades ni amb la Declaració, per ometre característiques que defineixen les desaparicions forçades com la negació de donar informació sobre la sort o parador de la víctima o el caràcter continuat del delicte. Per altre banda, també insisteix en la recomanació d'incloure expressament en la seva legislació interna la prohibició d'expulsar, retornar o extraditar a una persona a una persona a un estat en el que pugui corre el risc de ser víctima de desaparició forçada.
Enllaços relacionats |
---|
Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries |
PUBLICACIONS |
---|
Guia per a la participació de la societat civil en l’Examen Periòdic Universal |
Impactes del canvi climàtic en els drets humans |