Els Iaioflautas i Catalunya Plural, protagonistes del Premi Solidaritat 2016
El col·lectiu dels Iaioflautas recollien aquest dimecres a la tarda el Premi Solidaritat que atorga l’Institut de Drets Humans de Catalunya vestits amb les seves millors gales, les famoses armilles reflectants que els distingeixen i els acompanyen a totes les mobilitzacions socials. Al seu costat, amb colors més discrets, però defensant uns valors molt semblants, el mitjà digital Catalunya Plural rebia la menció mitjans de comunicació.
Anaïs Franquesa i David Bondia, de l'IDHC, amb representants del col·lectiu Iaioflautas i Josep Carles Rius, de Catalunya Plural|Foto IDHC
L’acte, celebrat al Parlament de Catalunya i presidit per Carme Forcadell, va tenir un to marcadament reivindicatiu, amb l’accent posat en la crisi dels refugiats i la mala gestió que s’està fent per part de les institucions. David Bondia, president de l’IDHC, recordava en el seu discurs: “Estem tractant els refugiats com a números i oblidem el deure de solidaritat que tenim envers a les dones i homes, nens i nenes, que fugen d’un conflicte ja que la seva vida corre perill”. Bondia també advertia que “hem d’estar preparats per fer front als missatges que ens parlaran que primer són els de casa”.
"Hem d'estar preparats per fer front als missatges de primer els de casa", David Bondia
Les reivindicacions dels iaioflautas van ser tan transversals com el propi col·lectiu. Per l’experiència i per tot el que han viscut, ells i elles també coneixen bé el drama dels refugiats, són la veu de la història més recent i per això les seves paraules tenen tant de valor. Alfonso Romero i Rosario Cunillera, en nom del col·lectiu iaioflautas van ser els que van recordar que “Europa torna a crear camps de concentració per tancar a persones que fugen de la guerra, com l’hivern del 39, quan els nostre avis i àvies, pares i mares, morien de set, fam i fred als camps d’Argelès sur Mer, Gurs i Rivesaltes” i van insistir en el fet que “les polítiques racistes i xenòfobes només ens poden portar al feixisme”. Els iaioflautas van cloure el seu discurs demanant un minut de silenci pels migrants i refugiats morts intentant arribar a Europa.
La generositat dels iaioflautas també es va fer visible a l’hora de recollir el premi, que van voler compartir amb els col·lectius als quals han acompanyat amb les seves lluites durant els darrers anys, entre d’altres, el Sindicat de Manters, el col·lectiu de Putes Indignades, les Kellys o la PAH. Si voleu llegir el discurs sencer, el trobareu en aquest enllaç.
Una "marea fluorescent" va emplenar la sala d'actes del Parlament de Catalunya|Foto IDHC
En nom de Catalunya Plural, Josep Carles Rius, president de la fundació que edita aquest diari, va recollir la menció mitjans que també atorga l’IDHC. Rius va reivindicar un periodisme “que estigui al servei dels ciutadans i no dels poders, que cerqui la veracitat i no la propaganda”. El periodisme lliure, així com una ciutadania activa i mobilitzada, va dir, són fonamentals per la democràcia.
Pel president de la fundació Periodisme Plural, els valors que defensa el mitjà digital són molt semblants als de Iaioflautas, la defensa de l’educació, la salut el treball o l’habitatge, són alguns dels grans eixos de treball de Catalunya Plural, tant és així que actualment editen, a part de Catalunya Plural,el Diari de l’Educació, el Diari de la Sanitat i, des de fa pocs mesos, el Diari del Treball. Rius va posar en valor el paper dels periodistes en l’era de l’Internet que “ha creat la sensació que ja no calen intermediaris entre la realitat i els ciutadans”. En canvi, aquests fluxos d’informació fan més necessaris que mai els periodistes: “com més informació hi ha, més necessària és la funció mediadora del periodista”, va afirmar el periodista.
El punt i final de l’acte el van posar Mireia Calafell i Maria Roca amb un recital de poesia i violí que van ser l’acabament perfecte per un acte emotiu, emocionant i reivindicatiu. I un extra final, els Iaioflautas van acabar entonant, a l’entrada del Parlament, la cançó de Labordeta: “habrá un día en que todos, al levantar la vista, veremos una tierra, que ponga libertad”.