Els drets humans a Europa: simple retòrica?
La guerra a Ucraïna, les amenaces a l'estat de dret, l'externalització del control de fronteres, la negació dels drets de ciutadania a les persones migrants, els perills vinculats a les noves tecnologies… són moltes les vulneracions de drets humans que es produeixen actualment a Europa. En els últims anys, s'han agreujat els atacs a la llibertat d'expressió i a la llibertat de manifestació, pilars que sostenen les democràcies. També s'han produït intents de soscavar la independència del poder judicial i vulneracions als drets de les dones, del col·lectiu LGBTIQ+ o dels sol·licitants d'asil.
La Revista IDEES, que edita el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, dedica el seu número 60 a l'anàlisi dels drets humans a Europa, quan es compleixen 75 anys de la proclamació de la Declaració Universal. Amb el títol Els drets humans a Europa: simple retòrica?, el monogràfic recull una quinzena de reflexions al voltant de la pràctica de l'activisme en defensa dels drets fonamentals, els conceptes de nacionalitat i ciutadania al segle XXI, els fluxos migratoris i les vulneracions de drets, la relació entre drets humans, intel·ligència artificial i societat digital o les restriccions de drets durant la pandèmia.
L'IDHC ha contribuït amb dos articles: "Intel·ligència artificial i drets humans: es necessiten mútuament?", de Karlos Castilla; i "La Unió Europea i la defensa de l'estat de dret", de Monsterrat Pi.
La publicació compta amb altres veus com les de Paul Mason, Simona Levi, Francesc Claret, Adriana Ribas o Christos Giakoumopoulos, i amb d'una selecció fotogràfica del fotògraf italià Alessio Mamo.
La revista pot consultar-se online en aquest enllaç.
PUBLICACIONS |
---|
La Unió Europea i la defensa de l’estat de dret |
Intel·ligència artificial i drets humans: es necessiten mútuament? |