El tràfic d’éssers humans i altres mirades sobre la prostitució, temes centrals d’una sessió del Curs Anual de Drets Humans
El tràfic de persones i altres mirades sobre la prostitució van ser els temes centrals de la 11a sessió del #CursDDHH. Rosa Cendón, directora de sensibilització i incidència a SICAR.cat, va començar parlant sobre la diferència entre el tràfic il·legal de persones, que suposa introduir a persones en un país de manera il·legal, i el tràfic d’éssers humans, que es refereix al fet que uns tercers explotin aquestes persones amb fins econòmiques i ha afegit que perquè sigui considerat han d'haver tres elements clau: accions (captació, trasllat…), mitjans (amenaça, segrest, engany…) i finalitats, que es refereix a l'explotació per generar diners.
Cendón va explicar que amb el tràfic es cometen vulneracions sistemàtiques de drets humans, com el dret a la vida i a la seguretat, prohibició de tracte cruel inhumà o degradant o drets laborals, i que és una responsabilitat de l'Estat que va més enllà de perseguir el delicte i cal treballar també en la prevenció perquè no succeeixi, a més de posar èmfasi en la protecció, reparació i compensació de les víctimes.
Montse Neira, activista, prostituta i investigadora social, ens va explicar que se sol dir que la prostitució és alegal, perquè no està reconeguda com una feina, però aquesta figura no existeix jurídicament i, per tant, és legal en no estar específicament prohibida. Neira va exposar diverses lleis penals sobre diverses qüestions que indirectament afecten de manera negativa a les treballadores sexuals. Erika Trejo, artista visual de cinema X i responsable de cultura de l'Assemblea de Activistes Pro-Drets sobre el Treball Sexual de Catalunya, va criticar el model capitalista i tradicional de la família i va denunciar que els discursos en contra de la prostitució són comentaris paternalistes que victimitzen aquestes persones realitzats per dones d'una classe social més elevada i, per tant, des d'una posició de poder allunyada de la realitat que viuen les treballadores sexuals.
Tant Neira com Trejo van defensar la prostitució com una elecció personal de persones que decideixen oferir uns serveis a canvi d'una remuneració com en els altres treballs. En el debat posterior van sorgir múltiples preguntes per part dels assistents que van replantejar algunes qüestions, com ara si l'elecció d'exercir aquest tipus de treball és totalment lliure, què suposa vendre el cos o situacions de vulnerabilitat amb les quals poden trobar-se aquestes persones. Una sessió molt interessant que va permetre reflexionar sobre un tema molt complex i que genera opinions molt diverses.