L’IDHC participa en l’Examen Periòdic Universal de l’Estat espanyol amb un informe individual sobre igualtat i no discriminació en el context del canvi climàtic i la intel·ligència artificial, i les identificacions per perfil ètnic-racial
En 2025, l’Estat espanyol se sotmetrà a l’Examen Periòdic Universal (EPU), un mecanisme de revisió de drets humans davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. L’examen avalua totes les obligacions en matèria de drets humans, a partir de la informació presentada pel mateix Estat, altres mecanismes de l’ONU i organitzacions de la societat civil.
Des de l’IDHC participem en l’EPU amb un informe on s’analitzen els drets a la igualtat i a la no discriminació en tres àrees clau: el canvi climàtic, la intel·ligència artificial i les identificacions per perfil ètnic-racial.
L’informe constata que, malgrat els compromisos internacionals assumits per l’Estat espanyol, els avanços en aquests àmbits són limitats. Al document s’avalua el nivell de compliment de les recomanacions acceptades en cicles previs del EPU, s’informa sobre la situació actual i es proposen recomanacions que podria formular el Consell de Drets Humans.
Canvi climàtic
El Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic (PNA) 2021-2030 inclou una perspectiva de gènere limitada i manca d’accions clares per a garantir la igualtat i no discriminació.
Per això, és essencial que adopti una visió interseccional que contempli altres vulnerabilitats, com la raça, classe, ètnia, discapacitat i edat, i integri adequadament la mobilitat humana (migracions, desplaçaments, i trasllats planificats). Sense aquests ajustos, no és possible enfrontar les desigualtats que agreugen els efectes del canvi climàtic i perpetuen la inequitat social.
Intel·ligència artificial
Malgrat els esforços legislatius recents, no existeixen suficients mecanismes que regulin la intel·ligència artificial des d’un enfocament de drets humans.
És fonamental desenvolupar un marc normatiu que eviti biaixos discriminatoris i promogui el seu ús de manera respectuosa amb els drets fonamentals. En aquest sentit, l’informe ressalta la urgència d’abordar aquesta temàtica en el context del pròxim cicle de l’Examen Periòdic Universal, ja que no s’ha fet amb anterioritat.
Identificacions per perfil ètnic-racial
L’informe destaca que la Llei 15/2022 no prohibeix de manera explícita les identificacions per perfil ètnic-racial realitzades per les forces de seguretat, limitant-se a assenyalar la necessitat “d’evitar” aquestes pràctiques. Si bé la Llei 19/2020 a Catalunya sí que prohibeix aquestes identificacions, la seva implementació no ha estat adequada, a més que és una llei poc coneguda.
És necessari reforçar la legislació i millorar la seva implementació per a protegir els drets humans en aquest àmbit.
Recomanacions proposades
Davant aquesta realitat, demanem al Consell de Drets Humans que en aquests àmbits recomani a l’Estat espanyol:
- La inclusió de la perspectiva interseccional i la mobilitat humana en la pròxima revisió del PNA
- El desenvolupament de normativa que reguli la intel·ligència artificial en ple respecte dels drets humans, la igualtat i no discriminació
- La reforma de lleis que encara no prohibeixen expressament les identificacions per perfil ètnic-racial i l’adequat desenvolupament normatiu, així com difusió de les quals ja ho fan
Altres contribucions
A més, d’aquest informe, com a part d’altres plataformes i coalicions, hem contribuit amb altres informes que també han estat enviats per la seva consideració durant l’EPU
Per a participar en l’Examen Periòdic Universal
Què és l’Examen Periòdic Universal (EPU) i com funciona? Qui pot participar i de quina manera?
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|