L’IDHC envia un informe alternatiu al Comitè de Drets de la Infància per a sol·licitar major participació en les polítiques ambientals i sobre canvi climàtic
L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) envia un informe alternatiu al Comitè de Drets de la Infància de les Nacions Unides, en el qual s’emfatitza la importància d’incloure als nens i nenes en el disseny de polítiques públiques ambientals i sobre canvi climàtic.
L’informe respon al setè informe periòdic que Espanya va presentar el març de 2024, per a ser examinat pel comitè responsable de vetllar pel compliment de la Convenció sobre els drets del nen al país.
El procés d’avaluació d’Espanya iniciarà amb una sessió prèvia que tindrà lloc el setembre de 2024 (99a sessió prèvia), mentre que la sessió oficial tindrà lloc el gener de 2025, durant la 98a sessió del comitè en el Palais Wilson de les Nacions Unides a Ginebra.
El document del IDHC assenyala la falta d’informació sobre com s’estan involucrant als nens i nenes en els processos de disseny de polítiques relacionades amb el canvi climàtic, com el Pla Estratègic de Salut i Medi ambient 2022-2026 o el Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic.
La participació de la infància és fonamental no sols per l’emergència climàtica que enfronta el planeta, sinó també per l’afectació específica als seus drets. Segons dades d’UNICEF, mil milions de nens i nenes estan en risc extrem a causa del canvi climàtic.
Entre les recomanacions que es demana al comitè que siguin fetes a l’Estat s’inclouen:
- Fomentar i garantir la participació efectiva de la infantesa i la joventut en l’elaboració de polítiques públiques ambientals
- Assegurar la seva inclusió en la revisió del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic
- Crear mecanismes de participació a escala local, autonòmica i nacional.
Per a participar en l’examen
Fins a l’1 d’agost de 2024 poden enviar-se informes alternatius perquè siguin considerats durant la presessió i l’examen.
L’IDHC, com a entitat amb estatus consultiu anta l’ONU ofereix assessorament a persones defensores, entitats i institucions que vulguin participar en aquest mecanisme internacional de protecció. Escriu-nos a institut@idhc.org