El Consell d’Europa adopta el primer tractat internacional en matèria d’Intel·ligència Artificial
Amb l'adopció formal per part del Comitè de Ministres, el Conveni Marc sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans, Democràcia i Estat de Dret, negociat pel Comitè d'Intel·ligència Artificial (CAI), es converteix en el primer tractat internacional vinculant sobre IA i està llest per a ser signat i ratificat pels estats.
El Conveni Marc estableix principis per a protegir els drets humans, la democràcia i l'Estat de Dret, promovent també la innovació tecnològica. Complementa les normes internacionals i cobreix les llacunes legals causades per avanços tecnològics. Aquest conveni s'aplicarà a sectors públic i privat, amb exempcions limitades per a seguretat nacional i recerca. Obliga a gestionar riscos de la IA respectant marcs legals nacionals i internacionals. A més, el conveni fomenta la cooperació, fins i tot amb Estats no ratificants. Així doncs, no és un instrument aïllat, sinó un pas crucial cap a una governança de la IA, buscant que tots en la societat es beneficiïn de la IA i reforçant proteccions de drets humans, democràcia i Estat de Dret.
Thomas Schneider, president de la CAI, destaca que “des del principi del procés, tots els Estats europeus i no europeus que van participar en les negociacions van subratllar la importància que el tractat es configurés com un instrument mundial”.
A més dels 46 Estats membres del Consell d'Europa, diversos països com l'Argentina, Austràlia, el Canadà, Costa Rica, els Estats Units, Israel, el Japó, Mèxic, el Perú, l'Uruguai i la Santa Seu van participar en les negociacions, juntament amb la Unió Europea . També van participar altres òrgans del Consell d'Europa, la OECD (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa), UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) i representants de la societat civil.