El 60% dels comentaris en fòrums de diaris digitals contenen un discurs intolerant contra la població gitana i la població migrant
Ja fa un any que des de l'IDHC i United Explanations vam inciar el Projecte Online contra la Xenofòbia i la Intolerància en Mitjans Digitals – PROXI amb l'objectiu de prevenir la gestació, desenvolupament i propagació del discurs de l'odi a Internet. Ens proposavem, per un cantó, identificar, analitzar i desmontar els arguments que alimenten el discurs de l'odi a Internet; i, per altra banda, formar i capacitar en els coneixements, habilitats i recursos per a combatre el discurs de l'odi a Internet. És hora de plantejar-se si ho hem aconseguit.
Què hem fet?
Identificació i anàlisi
Hem identificat i analitzat una mostra de 4.777 comentaris en més de 400 notícies sobre immigració i població gitana. Aquest monitoreig ha confirmat amb dades la nostra idea de que els fòrums de comentaris estan copats per l'odi i la intolerància: al voltant del 60% de les intervencions d'usuaris poden ser qualificades com intolerants. Dades que han d'alertar-nos sobre la magnitud del problema i que, a la vegada, contribueixen al coneixement sobre les diferents formes en que es manifesta el discurs intolerant: odi, prejudicis, estereotips, trampes argumentals, racisme de baixa intensitat, etc.
Aquest coneixement és una important aportació per a un enfocament més precís de la lluita contra el discurs intolerant. El monitoreig no és un fi en si mateix; monitoritzem per a desenvolupar acciones més efectives de resposta a la intolerància. Classificar les diferents maneres en les que s'expressa la intolerància contra població immigrada i població gitana, i saber quin tipus d'arguments són més habituals ens permet concentrar els nostres esforços i recursos en aquelles intervencions que són més necessàries.
Descarrega't l'informe final de PROXI i consulta els resultats i conclusions
Contraargumentació
L'experiència de reflexionar, disenyar i realitzar casi 500 intervencions en diferents notícies de El País, El Mundo i 20 minutos ens ha aportat noves perspectives i arguments per a contraargumentar i enfocar les nostres actuacions a les xarxes.
Formació i capacitació
Per a la formació i capacitació contra el discurs de l'odi a Internet vam realitzar dues activitats principals. Per un cantó, la publicació d'articles i infografies que contribueixen a la creació i difusió de coneixement i, per altra banda, activitats formatives pròpiament dites: un taller sobre "Com actuar davant del discurs de l'odi a Internet" i un curs sobre "Drets Humans i Discurs de l'Odi", amb l'objectiu de formar activistes interessats en lluitar contra la intoleràncies en les xarxes.
Què hem aconseguit?
La contribució de PROXI a la tasca de prevenció contra l'odi s'ha desenvolupat a través de diferents vies: intervenció, anàlisi, sensibilització, formació i difusió de coneixement.
L'evaluació de l'impacte de PROXI, presenta importants dificultats. Si bé el nivell de comentaris intolerants s'ha mantingut bastant constant al llarg del rpojecte, no es pot concloure que les nostres casi 500 intervencions en fòrums no hagin tingut un imapcte positiu.
El nostre objectiu no són els usuaris intolerants, sinó la seva potencial audiència, els lectors mitjans, ambivalents, que son eminentment passius en els fòrums de participació.
Desenvolupar sistemes d'avaluació de l'impacte de les nostres intervencions en aquest col·lectiu és una tasca pendent, i complexa, donada la multiplicitat de factors que poden tenir influència en l'audiència: l'agenda mediàtica, la redacció dels periodistes, la conjuctura socioeconòmica, etc.
Per a poder comprovar quantativament un impacte en els comentaris dels fòrums serà imprescindible aconseguir l'implicació d'activistes per augmentar el percentatge de discurs tolerant i generar un efecte multiplicador de les nostres intervencions, i en última instància, es generi un cercle virtuós que canviï, almenys lleugerament, el clima d'opinió dels fòrums.
Des de PROXI hem iniciat una campanya per a crear una comunitat en xarxa per a col·laborar contra la intolerància en els fòrums, amb el nom de #ActúaconProxi.
Tot i això, aquest tipus d'iniciatives necessiten més temps per a desenvolupar-se, adquirir certa viralitat, i aconseguir l'impacte desitjat. #ActúaconProxi si que ha tingut un impacte immediat en la denúncia de discurs de l'odi, aconseguint que els mitjans (en especial, 20minutos.es) eliminin comentaris d'odi denunciats per nosotres.
Descargas |
---|
(7.6 MB) |
Enllaços relacionats |
---|
Pàgina web del Projecte PROXI |
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|