Contribució a l’informe de la Relatora Especial sobre les formes contemporànies de racisme al Consell de Drets Humans
En resposta a la crida de la Relatora Especial sobre les formes contemporànies de racisme, discriminació racial, xenofòbia i formes connexes d’intolerància, des de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) hem presentat una contribució per a l’anàlisi i avaluació de la situació a l’Estat espanyol des d’una perspectiva d’interseccionalitat i justícia racial.
En aquest document, analitzem com les diferents formes de discriminació afecten diversos col·lectius i es ressalta la necessitat d’incorporar un enfocament interseccional en les polítiques públiques i normatives existents a Espanya.
Principals aportacions de la contribució
Absència d’un enfocament interseccional en la legislació espanyola: Tot i que la Llei 15/2022 d’igualtat de tracte i no discriminació defineix la “discriminació interseccional”, en la pràctica la seva aplicació continua sent limitada, especialment en matèria de discriminació ètnica i racial.
Deficiències en el reconeixement judicial de la interseccionalitat: Encara que el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem han abordat casos de “discriminació múltiple”, no han desenvolupat una anàlisi profunda de la interseccionalitat. Exemples com el cas B.S. vs. Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans reflecteixen la manca d’una perspectiva interseccional explícita.
Impacte del racisme estructural en la justícia climàtica: S’emfatitza la connexió entre desigualtats racials i crisi ambiental, assenyalant com les comunitats racialitzades afronten més riscos davant el canvi climàtic a causa de la precarietat habitacional i laboral.
Manca de dades interseccionals a Espanya: La manca d’informació estadística detallada sobre discriminació racial i ètnica al país dificulta l’elaboració de polítiques públiques efectives. Tot i que hi ha estudis europeus, a nivell nacional persisteix una manca de dades sobre com la interseccionalitat afecta diferents col·lectius.
Riscos de discriminació algorítmica: S’adverteix sobre la producció de biaixos racials en sistemes d’intel·ligència artificial utilitzats en sectors com l’ocupació, la salut i la justícia, fet que pot ampliar les desigualtats estructurals.
Des de l’IDHC subratllem la necessitat d’adoptar mesures urgents per integrar l’enfocament interseccional en les polítiques d’igualtat, garantint una protecció efectiva contra la discriminació racial i ètnica a Espanya. La contribució enviada a la Relatora Especial busca generar recomanacions que permetin avançar en la construcció d’un marc normatiu i social més inclusiu i equitatiu.