Comunicat davant la primera denúncia per “?Llei Mordassa” a Catalunya
El dissabte 30 de Gener, la plataforma Tancarem el CIE va dur a terme una concentració en format de “Judici Popular” enfront del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Quan l’acte estava finalitzant, un fotoperiodista es va desmaiar com a conseqüència d’un problema de salut. En aquest context, l’advocat i membre d’Irídia i Tanquem els Cies Andrés García Berrio, el qual estava realitzant tasques de mediació, va actuar per assistir-lo junt a la seva parella, una infermera i una persona que tenia coneixements de medicina. Es va quedar al costat de la parella del fotoperiodista, degut a que ella li ho va demanar, atenent a la relació d’amistat existent.
En el moment en què va arribar l’ambulància, el cap de l’operatiu de l’Àrea de Recursos Operatius del cos de Mossos d’Esquadra es va dirigir cap al lletrat i li va dir, de males maneres, que se n’anés del lloc. Aquest li va intentar explicar que volia quedar-se prop de la parella del noi convalescent perquè ella li ho havia demanat. L’agent no només no va desistir en la seva actitud, sinó que va començar a increpar-lo de manera desagradable. Li va comunicar que el denunciaria per desobediència a l’autoritat i que l’identificaria per les bones o emmanillat, tot i que l’advocat en cap moment es va negar a identificar-se. Finalment, no va poder acompanyar en l’ambulància a la parella del fotoperiodista i a més se li va comunicar que quedava denunciat en aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a “Llei Mordassa”, que podria implicar una sanció de 600 a 30.000 euros.
Davant els fets, des d’Irídia s’entén que l’actuació policial va ser desmesurada i arbitrària, empitjorant la situació de vulnerabilitat en què es trobaven el fotoperiodista i la seva parella. Així mateix, s’entén que aquest comportament dista de l’esperable i exigible a tot agent policial, els quals, sobre la base del Codi d’Ètic han d’actuar amb respecte, amabilitat i empatia defensant els drets de les persones.
Així mateix, segons tenen constància a Irídia, estaríem davant la primera denúncia en aplicació de la Llei Mordassa en context de manifestació. L’aplicació de la mateixa restringeix drets i llibertats ciutadanes en el marc del dret de reunió i manifestació. A més d’haver estat fortament criticada per organismes estatals i internacionals, en l’actualitat hi ha interposats diversos recursos d’inconstitucionalitat contra la mateixa així com una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.
En base a tot això, aquest el passat 1 de febrer Irídia ha presentat una queixa davant el Conseller d’Interior sol·licitant:
- Que s’obri una recerca interna perquè s’esclareixi el succeït i se sancioni els agents intervinents.
- Es realitzin totes les actuacions que considerin pertinents per evitar que es repeteixin situacions com la relatada.
- Es duguin a terme les seves funcions de control de la seguretat i l’ordre públic a través d’altres mecanismes més respectuosos amb el dret fonamental de reunió i manifestació que els que es deriven de la Llei Mordassa.
Així mateix anunciem que treballarem durament per aconseguir col·lectivament la derogació de la Llei Mordassa i, en tant no sigui derogada, per què es respecti el dret de reunió i manifestació.
Per adheri-se al comunicat, enviar un e-mail a iridiacentre@gmail.com
Enllaços relacionats |
---|
Eldiario.es |
Descarregar la queixa |
Irídia - Centre per la Defensa dels Drets Humans |
PUBLICACIONS |
---|
Llibertat de reunió pacífica i d’associació. Mecanismes i estàndards internacionals |
Reducció de l’espai polític per a la societat civil i contenció de la protesta social a Espanya |