#8M2020: Celebrem i ens sumen a la mobilització del 8 de març
Des de l’Institut de Drets Humans de Catalunya volem manifestar el nostre suport a les lluites i reivindicacions dels moviments feministes per tal d’acabar d’una vegada per totes amb les vulneracions sistemàtiques de drets que pateixen les dones en tots el àmbits de la vida. Vulneracions que es manifesten, cada dia, en diversos graus i formes i que són en gran part fruit de les estructures de poder i d’opressió pròpies de les nostres societats patriarcals i masclistes.
Les reiterades vulneracions de drets que pateixen les dones en les nostres societats venen marcades, moltes vegades, per diverses estructures socials on conflueixen dos o més eixos d’opressió en una mateixa persona: gènere, ètnia, raça, classe, religió, sexualitat, edat, diversitat funcional, origen, idioma, més «barreres addicionals» (refugi, desplaçament, migració) que acaben provocant una discriminació múltiple o agreujada.
El moviment feminista ens ha ensenyat que la interseccionalitat, aplicada des del paradigma de la justícia social, és una perspectiva d'anàlisi útil per identificar les situacions, la complexitat i la diversitat de causes que generen opressió i les resistències davant la mateixa. L’objectiu és protegir els drets de les dones d’acord amb les especificitats de cada persona o grup i amb la finalitat d’aconseguir que les diferències no siguin discriminatòries ni excloents. Així, tenir consciència dels factors inherents a la interseccionalitat implica també ser conscient de les múltiples potencialitats que es tenen d’emancipació i transformació social.
Ens cal continuar lluitant per tal de transformar aquestes pràctiques discriminatòries i les resistències al canvi, no des d’un enfocament assistencialista sinó des d’un enfocament de fortaleses on les dones siguin el centre i motor de les polítiques públiques que moltes vegades s’han formulat sense la seva participació.
La fortalesa del moviment feminista ens guia, en aquests temps de desconcert, de regressions i d’enormes concentracions de poder, per tal de reivindicar que els drets de les dones no només s’han convertit en certeses essencials on arrapar-se, sinó que quasi són consignes revolucionàries. És per aquest motiu, que quan parlem de drets de les dones ens cal fer-ho des de la força i no des de la feblesa, des de la rebel·lia i no des de la resignació, tenint en compte que els drets mai no es conquereixen sense tenir-ne consciència, i tampoc sense entendre la necessitat d’arrencar-los de les mans dels qui els neguen.
Celebrem i ens sumen a la mobilització del 8 de març destacant la fortalesa del moviment feminista, que no s’atura en el desenvolupament d’eines de resistència, de protecció i reivindicació sinó que també ens empeny a veure els drets humans de totes i tots com a conquestes socials fruit de les mobilitzacions ciutadanes.
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
Dones i conflictes: violència sexual i mecanismes de protecció internacional
03/12/2014
|