Justicia climática interseccional y políticas públicas de Barcelona

Justicia climática interseccional y políticas públicas de Barcelona

Autoría: Marina Garcia Castillo y Gloria García-Romeral, Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya)

Extensión: 45 páginas

Editorial: Institut de Drets Humans de Catalunya

Fecha publicación: Enero 2023

La justícia climàtica des d’una perspectiva interseccional ens marca el camí que les polítiques públiques del canvi climàtic, les dels eixos de desigualtat i les “polítiques verdes” han de seguir per assegurar l’efectivitat de les seves accions. No fer-ho implica minvar els efectes d’aquestes polítiques (fet evident en les polítiques d’adaptació i mitigació), però també resta en l’eficiència de les mateixes, ja que es constata que adreçar múltiples esforços a problemàtiques estretament vinculades de manera monofocal és una pèrdua de recursos.

Vincular els conceptes de justícia climàtica i interseccionalitat ens permet subratllar la pertinença d’abordar el canvi climàtic de manera més complexa, tenint en compte l’impacte de les desigualtats en l’efectivitat de les accions i propostes polítiques.

L’objectiu d’aquest informe és fer un mapatge de les polítiques públiques a Barcelona amb una mirada de justícia climàtica i interseccional.

A partir d’una revisió teòrica de la literatura acadèmica entorn del tema, tant d’estudis teòrics com aplicats a polítiques públiques, s’analitza com aquestes poden tenir impacte sobre els eixos de desigualtat i les seves interseccions.

Índice de contenido

Introducción

Metodología

Conceptualización de la justicia climática interseccional

Justicia climática en las políticas públicas

Mapeo de las políticas

Plan de Acción por la Emergencia Climática 2030

Consideraciones finales

Bibliografía

Este informe se enmarca en el proyecto “Justicia climática: miradas  y propuestas desde y para los derechos humanos” liderado por el IDHC, en colaboración con el Centro de Estudios Interdisciplinarios de Género (CEIG) de la Universidad de Vic-Universidad Central de Cataluña y con la financiación del Ayuntamiento de Barcelona y la Agencia Catalana de Cooperación al Desarrollo.