Seminari Taller – Orientació Sexual i Identitat de Gènere. Els Drets Humans menys entesos

6è Seminari taller de la Carta de Drets Humans Emergents

Dates: 21/05/2008 al 23/05/2008

Tipus: Presencial

Lloc: Institut de Drets Humans de Catalunya

Veure programa
Drets humans i drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) des d'una perspectiva internacional, a càrrec de David Montero responsable de relacions internacionals de la Federació Estatal de LGTB.
 
La protecció dels drets de les minories sexuals pel Tribunal Europeu de Drets Humans, a càrrec de Guillem Cano, jurista del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Un cop aconseguits els drets formals, quins són els nous reptes? L'educació contra l'homofòbia, a càrrec de Marc Llombart, president de l'associació Sinvergüenza.

El desenvolupament dels drets LGTB (lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) en el règim internacional dels drets humans és fonamental per aconseguir la protecció efectiva dels drets d'aquest col·lectiu. En efecte, el col·lectiu LGTB reivindica la necessitat de reconèixer legal i socialment la seva dignitat – tant individual com col·lectiva –  i l'eliminació de les legislacions que restringeixen els seus drets.

La protecció i garantia dels drets humans del col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) són també objecte de la DUDHE. Les qüestions d'orientació sexual i identitat de gènere en la Declaració dels Drets Humans Emergents es contemplen de la següent manera:

Principi de gènere. Integra una dimensió de gènere que cerca posicionar els drets de les dones, i els reconeix tant des d'una perspectiva de discriminació positiva com des de la seva necessària inclusió transversal en tot l'entramat d'aquesta Declaració de Drets. Així mateix, reivindica el reconeixement a la diversitat sexual i la dimensió de gènere des de la masculinitat.

Títol I. Dret a la democràcia igualitària

Article 4

Dret a la igualtat de drets plena i efectiva. Tots els éssers humans i tota comunitat tenen dret a la igualtat de drets plena i efectiva.

Aquest dret humà fonamental comprèn els següents drets:

1.      El dret a la igualtat d'oportunitats, que reconeix els drets continguts en aquesta Declaració sense cap tipus de discriminació per qüestions de raça, ètnia, color, gènere o orientació sexual, característiques genètiques, idioma, religió, opinions polítiques o de qualsevol altre tipus, origen nacional o social, pertinença a grup minoritari, naixement, discapacitat, edat o qualsevol altre condició.

Per a la realització de la igualtat, es tindrà en compte l'existència i superació de les desigualtats de fet que la menyscabin, així com la importància d'identificar i satisfer necessitats particulars de grups humans i comunitats, derivats de la seva condició o situació, sempre que això no redundi en discriminacions contra altres grups humans.

Títol III. Dret a la democràcia paritària

Article 6

Dret a la democràcia paritària. Dones i homes tenen dret a la democràcia paritària.

Aquest dret humà fonamental comprèn els següents drets:

1.      El dret a la igualtat, que significa que les dones en totes les societats sense excepció, tenen dret a la igualtat d'estatus jurídic, polític, econòmic, social, laboral i cultural en relació amb els homes. El principi d'igualtat afavoreix l'adopció de mesures preferents de protecció en favor de les dones en l'àmbit local, nacional i internacional.

2.      El dret a l'autodeterminació personal i a la diversitat i autonomia sexual, que reconeix a tota persona el dret a exercir la seva llibertat i orientació sexual, així com  l'adopció d'infants, sense cap discriminació.

3.      El dret a la salut reproductiva, que reconeix els drets sexuals i reproductius de tota persona i el dret d'homes i dones a la tutela de la paternitat i la maternitat, inclosa la que té lloc fora del matrimoni. Tota dona té dret a accedir a serveis de salut reproductiva, ginecològica i obstetrícia de qualitat, així com al gaudi de la plena sexualitat.

Dirigit a

General.

Professorat

David Montero, responsable de relacions internacionals de la Federació Estatal de LGTB

Guillem Cano, jurista del Tribunal Europeu de Drets Humans

Marc Llombart, president de l'associació Sinvergüenza