Seguretat i Protecció de Defensores de Drets Humans d’Amèrica Llatina

Formació teòric-pràctica sobre els sistemes universal i interamericà de protecció de drets humans i sobre les eines per l'anàlisi d'escenaris de riscos per la creació de protocols de seguretat.

Dates: 04/09/2017 al 10/11/2017

Tipus: Virtual

Lloc: AulaIDHC | www.aulaIDHC.org

Inscripció

Veure programa
El curs és gratuït i està dirigit a entitats de la Xarxa Llatinoamericana de dones defensores de drets socials i ambientals.

UNITAT 1. Els drets humans i els seus sistemes de protecció universal i interamericà

Es repassarà el procés d'internacionalització dels drets humans, així com els fonaments i evolució dels mateixos; i s'estudiaran els mecanismes de garantia dels sistemes internacional i interamericano de protecció dels drets humans. 

UNITAT 2. Aproximació a la protecció de les defensores en zones rurals i contextos de extractivismo

En aquesta unitat ens acostem a diferents visions sobre la protecció i la seguretat, que passen des de la lògica clàssica de la protecció física a un concepte més integral. S'aprofundeix sobre el concepte del territori i les amenaces existents sobre ell i es convida a les persones participants a entendre millor els riscos específics del seu context, els impactes del extractivismo sobre el seu territori, la comunitat, els seus integrants i els seus cossos, per construir un concepte propi de protecció i seguretat per a la seva comunitat.

UNITAT 3. Treball pràctic: elaboració de protocols de seguretat

En aquesta unitat les persones participants identifiquen diferents escenaris de risc, prioritzen sobre aquests escenaris segons impacte i probabilitat, construeixen uns acords comunitaris per a la seva autoprotecció i elaboren un protocol de reacció segons els escenaris prèviament prioritzats.

El curs és gratuït i està dirigit a entitats de la Xarxa Llatinoamericana de dones defensores de drets socials i ambientals.

A Amèrica Llatina, la creixent demanda de recursos naturals com a minerals, petroli i altres matèries primeres i el seu alt preu ha suposat un increment de la presència d'indústries extractives. Una situació que compromet la sostenibilitat del medi ambient, l'equitat, la justícia social i el respecte als drets humans.

Les activitats extractives, a més de l'impacte mediambiental, generen asimetries entre la població respecte a l'ús, distribució i accés als recursos naturals i el territori. Les comunitats locals, i de manera especial les dones camperoles i indígenes, no compten amb mecanismes perquè els seus interessos siguin escoltats ni tinguts en compte en els processos de decisió sobre els seus propis territoris.

Les bretxes de desigualtat estructural ja existents s'intensifiquen, així com les diferents formes de violència a les quals les dones defensores estan permanentment exposades en aquests contextos. Les dones defensores sofreixen les violències pròpies del sistema patriarcal en què es troben immerses les nostres societats i que s'agreugen per la connotació sexual en els actes de discriminació, hostilitat, criminalització i atacs dels quals en són víctimes.

Les defensores es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat davant la qual és urgent crear protocols de protecció específics. A més, és necessari que aquests mecanismes de protecció s'abordin des d'una perspectiva de gènere. Durant el curs, a més dels coneixements sobre els sistemes internacionals de protecció dels drets humans, s'oferiran eines per a una correcta anàlisi de riscos i per a la creació de protocols de seguretat en els contextos en els quals treballen les defensores. A més es facilitaran exemples de bones pràctiques, i models de seguretat per a activistes.

El curs s'organitza conjuntament per l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres i l'Insitut de Drets Humans de Catalunya i compta amb el suport de Broederlijk Donin-li i el finançament de la Diputació de Barcelona.

Professorat

La formació compta amb personal docent qualificat i experimentat en la seguretat i protecció de defensores de drets humans.

Karlos Castilla

Advocat especialitzat en Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat cap del departament de litigi davant el sistema interamericà de drets humans i consultor i assessor independent en litigis nacionals i internacionals en matèria de drets humans. És conseller, investigador i formador de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. @KarlosCastilla 

Moritz Tenthoff

Ha realitzat estudis de postgrau en antropologia social a la Universitat d'Àmsterdam. Des de 2005 treballa amb defensors i defensors de drets humans i amb comunitats rurals a la regió andina, específicament en qüestions de protecció. Ha participat en l'elaboració de materials de formació per a persones defensors de drets humans. @MoritzTenthoff

Enllaços relacionats
Xarxa Llatinoamericana de dones defensores de drets socials i ambientals.
Ingeniería Sin Fronteras