Introducció als drets humans per a entitats de la societat civil i agents socials de Terrassa
Aquesta sessió formativa és fruit de la sol·licitud que l’Ajuntament de Terrassa va fer al Institut de Drets Humans de Catalunya dirigida a la ciutadania, especialment entitats, agents socials i altres organismes municipals
Sessió 1: Aproximació als drets humans: concepte, fonaments, mecanismes de protecció universals i europeu. / Dilluns 21 de octubre, de 17:30h a 20:30h
El objectiu és, per una banda, aproximar als participants els valors que es troben darrere de la regulació jurídica dels drets humans i entendre les seves potencialitats, i per altre incidir en la necessitat d’aplicar i fer efectius els tractats internacionals en matèria de drets humans, però també reivindicar la seva correcta implementació mitjançant els instruments jurídics nacionals, autonòmics i locals.
Sessió 2: Interacció dels drets humans: Carta Europea de Salvaguarda de Drets a la Ciutat i reptes actuals en materia de drets humans./ Dilluns 4 de novembre, de 17:30h a 20:30h.
El objectiu és constatar que els drets humans no poden ser percebuts de forma aïllada sinó que han d’interactuar entre ells i que els participants es familiaritzin amb el contingut de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat per tal que la utilitzin en el seu àmbit municipal, l’exigeixin i siguin actor per tal de millorar les polítiques públiques en matèria de drets humans.
Es tracta d’una formació introductòria, l’objectiu general de la qual és oferir una aproximació als drets humans que permeta assentar les bases per a una major implicació i apropiació dels drets humans i poder així reivindicar el paper de la ciutat com a defensora de drets humans i com a espai col·lectiu on poder exercir-los.
La importància dels drets humans es fonamenta no en la sanció de determinats comportaments sinó en la seua concepció com a eina de regulació del funcionament d’una societat. Per a entendre la seua utilitat abans de res és necessari comprendre i interioritzar el seu contingut i les seues finalitats.
Per aquest motiu des del IDHC entenem que la ciutadania ha d’aproximar-se als valors que es troben darrere de la regulació jurídica dels drets humans i entendre així les seues potencialitats, tant a nivell internacional com a nivell local.
Una aproximació que pretén generar consciència entre la ciutadania sobre l’exercici dels seus drets, de la possible denúncia en cas de vulneració i sobre la necessitat d’aplicar i fer efectius els tractats internacionals en matèria de drets humans, però també reivindicar la seua correcta implementació mitjançant els instruments jurídics nacionals, autonòmics i locals.
Aquesta formació vol posar de manifest la necessitat de garantir els drets humans de proximitat a nivell local, sense perdre de vista que vivim en un món global, on les experiències d’altres ciutats, Estats o continents ens poden servir per a millorar la nostra realitat diària.
Un altre objectiu de la formació consisteix en la necessitat que la ciutadania es familiaritze amb el contingut de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat perquè la utilitzen en el seu àmbit municipal, ho exigisquen i siguen actors per a millorar les polítiques públiques en matèria de drets humàns
Dirigit a
Entitats, agents socials i altres organismes municipals de Terrassa
Professorat
Karlos Castilla
Responsable de recerca a l’IDHC, Doctor en dret per la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, especialitzat en Dret Internacional dels Drets Humans, Dret Constitucional i Migracions.