DISCURSOS I DELICTES D’ODI. Eines pràctiques per l’acció

Curs virtual per identificar, intervenir i prevenir l'odi des de la societat civil

Dates: 15/05/2017 al 18/06/2017

Tipus: Curs virtual

Lloc: aulaIDHC.org

Preus: General: 25€

Places: Places limitades a 30 persones

Inscripció

Veure programa

A continuació es detalla el contingut del programa organitzat per unitats didàctiques

unitat 1. COM RECONÈIXER ELS DELICTES I EL DISCURS D'ODI? EINES PER LA SEVA IDENTIFICACIÓ

1. Què són els delictes d'odi? 

Definició operativa

Com reconèixer un delicte d'odi

2. Què és el discurs d'odi?

Definició i components

Com reconèixer el discurs d'odi

Pot el discurs d'odi constituir un delicte d'odi?

3. Anàlisi del discurs d'odi: causes, mecanismes i propagació 

Què s'amaga darrere d'odi?

Qui genera el discurs d'odi? Com es difon?

4. L'impacte de l'odi a l’àmbit individual, comunitari i social 

unitat 2. MARC LEGAL DELS DELICTES I EL DISCURS D'ODI

1. Marc universal 

Introducció al sistema universal de protecció dels drets humans

Mecanismes convencionals

Mecanismes extraconvencionals 

2. Marc regional 

El Consell d'Europa

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE)

La Unió Europea 

3. Marc espanyol 

unitat 3. ACTUANT CONTRA L'ODI

1. El paper de la societat civil en la prevenció i intervenció contra l'odi

2. Eines per prevenir l'odi 

La sensibilització i l'educació

El poder i impacte de les contra-narratives

3. Eines d'intervenció contra l'odi

La manca de denúncies en l'àmbit de la discriminació i els delictes d'odi: causes i conseqüències

Estratègies contra la invisibilitat dels delictes d'odi: la importància de deixar constància i denunciar

Mecanismes específics contra el discurs d'odi


Curs en col·laboració amb Amb el finançament de

Els delictes i els discursos d'odi estan a tot Europa. D'acord amb el Ministeri de l'Interior, el nombre d'accions delictives motivades per odi i prejudicis cap a membres d'alguns col·lectius (immigrants, LGTBI, comunitats religioses etc.) està augmentant, encara que només entre el 10 i el 20% dels casos són denunciats.

Mentrestant, sembla que la societat roman impassible davant l'extensió d'aquestes pràctiques i del perill que suposen per a la cohesió social. Les manifestacions verbals i visuals carregades de menyspreu o hostilitat cap a altres persones, per algunes característiques com el color de la pell, l'origen, la religió, la ideologia política, l'orientació sexual, la discapacitat física o intel·lectual etc., constitueixen un element normal en les interaccions diàries i en les relacions socials. Aquesta normalització del discurs de l'odi i les dificultats per denunciar fets concrets i la gravetat del fenomen, faciliten la comissió i justificació d'ulteriors actes de discriminació i violència, perpetuant un ordre social discriminatori.

En aquest context, SOS Racisme i l'IDHC organitzen aquest curs amb l'objectiu d'aclarir els conceptes de delictes i discurs d'odi, oferint un marc conceptual i legal que permeti identificar-los, i dotar d'instruments de resposta de diferent naturalesa per tal de promoure una major reacció d'individus i col·lectius en defensa dels drets humans de les persones victimitzades.

Amb el finançament de l'Ajuntament de Barcelona.

Dirigit a

Membres d'ONG, organitzacions comunitàries i moviments socials compromesos en la lluita contra la discriminació i els extremismes, de l'estat espanyol.

Membres d'entitats que treballen amb col·lectius vulnerabilizados, potencials víctimes de delictes i discursos d'odi, de l'estat espanyol.

Professorat

EDO BAZZACO, membre de la junta directiva de SOS Racisme i responsable de l'àrea de delictes i discurs d'odi. Sociòleg amb amplia experiència en formació, a participat com a formador en programes europeus i estatals sobre odi i discriminació, adreçats a estudiants universitaris, representants institucionals i membres de la societat civil.

ANNA PALACIOS, directora de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Llicenciada en Humanitats, Màster en Drets Humans i en Acció Solidària Internacional i experta en Dret Internacional dels Drets Humans, en mecanismes internacionals de protecció dels drets humans i accessibilitat als mateixos per part de la societat civil.

JON LEJARDI PLAZA, graduat en Relacions Internacionals i màster en Protecció Internacional de Drets Humans. Realitza les seves pràctiques a l'Institut de Drets Humans de Catalunya en l'àrea d'investigació i incidència.

ANA GARCÍA JUANATEY, doctora en Dret Internacional, investigadora de l'Institut Barcelona d’Estudis Internacionals i professora associada del Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. Ha treballat en diversos projectes sobre ciberodi, principalment en la posada en marxa de l'Observatori PROXI i en disseny del programa dels Jornades #BCNvsOdi: Estratègies per a combatre la intolerància en els xarxes socials.

LAIA TARRAGONA, llicenciada en Dret i màster en Relacions Internacionals. És gestora de projectes de recerca i consultora especialitzada en discurs d'odi, temàtica sobre la qual ha impartit diferents formacions. Va formar part de l'equip de treball de l'Observatori PROXI, participant en l'elaboració de la metodologia, de materials docents i l'informe final del projecte.

Durant tot el curs es comptarà també amb el suport d'una TUTORA per facilitar l'ús dels espais de treball i participació de la plataforma de formació virtual AulaIDHC.org


Curs en col·laboració amb Amb el finançament de