Curs virtual: Els conflictes des de l’enfocament de gènere. Impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció (6a edició)
El curs, co-organitzat amb l'Escola de Cultura de Pau, té com a objectius analitzar la perspectiva de gènere en l'estudi dels conflictes armats i aprofundir en la construcció de pau des dels enfocaments feministes.
Dates: 06/05/2024 al 31/05/2024
Tipus: Curs virtua
Lloc: aulaIDHC.org
Preus: Preu general: 220€
Preu reduït: socis i sòcies de l'IDHC o de l'ECP; estudiants; persones jubilades, a l'atur o que formin part de families nombroses, monoparentals o monomarentals : 190€
Places: Places limitades a 30 persones
UNITAT 1. Introducció a l'estudi dels conflictes armats des d'una perspectiva de gènere i la utilització de la violència sexual com a arma de guerra.
Introducció a l'anàlisi dels conflictes armats i definició de conflicte armat
Incorporació de la perspectiva de gènere a l'anàlisi dels conflictes armats
Impactes diferenciats dels conflictes armats en homes i dones
Violència sexual: definicions i enfoquis
Violència sexual en els conflictes i la violència sexual com a arma de guerra
L'economia política dels conflictes i la violència sexual
Respostes enfront de la violència sexual
Estudi de casos
UNITAT 2. La construcció de pau des del feminisme
Introducció a la construcció de la pau des del feminisme: història, debats i moviments
Aportacions de l'anàlisi feminista a la construcció de pau
L'agenda dones, pau i seguretat i el marc normatiu internacional
La participació de les dones en la construcció de la pau
Estudi de casos
Unitat 3. Accés als mecanismes internacionals de protecció dels drets humans
Els instruments internacionals de drets humans relatius a les dones
Els òrgans de les Nacions Unides
Els procediments especials sobre drets de les dones
Els drets humans en perspectiva institucional
Els conflictes armats generen greus conseqüències sobre les poblacions que els pateixen, donant lloc a una crisi global de desplaçament forçat sense precedents i nombroses violacions de drets humans. En aquest context, és necessari analitzar els impactes específics de gènere, amb conseqüències devastadores sobre la vida de les dones i les nenes que els sofreixen. Les desigualtats i la violència de gènere s'agreugen com a conseqüència de la violència armada i el militarisme, i les violacions dels drets humans de les dones adquireixen una dimensió específica.
Malgrat aquesta realitat l'anàlisi dels conflictes armats i els processos de pau segueix estant dominat per una perspectiva patriarcal que invisibilitza les afectacions diferenciades que sofreixen les dones en els conflictes i les contribucions que els moviments de dones han fet a la construcció de la pau en les seves societats. A més, aquesta construcció d'un coneixement hegemónicament masculí ha portat també a la relegació de les aportacions de les investigadores feministes que han tractat d'ampliar l'anàlisi incloent les visions i experiències de les dones.
L'ECP i el IDHC presenten aquest curs, centrat en la defensa dels drets de les dones en els conflictes armats i en el paper d'aquestes, tantes vegades oblidat i ignorat, en la construcció de la pau. El curs proporcionarà les eines per:
- comprendre els conflictes armats des d'una perspectiva de gènere, amb especial atenció a la utilització de la violència sexual com a arma de guerra;
- conèixer les propostes des del feminisme per a la construcció de la pau, així com el seu impacte i situació actual en el context internacional;
- analitzar els principals instruments internacionals existents per a la protecció de drets humans i denúncia i per a la participació de la societat civil.
L'objectiu últim del curs és empoderar a les persones participants en la defensa dels drets de les dones, a través de la formació i de l'acció.
Dirigit a
El curs està dirigit a membres d'organitzacions de la societat civil i de moviments socials que tinguin entre els seus objectius l'equitat de gènere i l'enfortiment dels drets de les dones, activistes, defensores i defensors dels drets humans, i altres agents de canvi.
Professorat
PAMELA URRUTIA. Investigadora de l'ECP, màster en Relacions Internacionals del Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), té un postgrau en Comunicació de Conflictes i Pau (UAB) i és llicenciada en Informació Social/Periodisme (Universitat Catòlica de Xile). És integrant del Fòrum de Recerca del Món Àrab i Musulmà (FIMAM), forma part de la junta directiva de la secció espanyola de la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) i és vicepresidenta de l'Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ) @pamela_urrutia.
DAVID BONDIA, síndic de greuges de Barcelona, professor titular de Dret i Relacions Internacionals i membre de la Junta de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Entre les seves principals línies d'investigació destaca la protecció internacional dels drets humans i els drets humans emergents, qüestions sobre les quals ha realitzat diverses publicacions. @DavidBondia
Durant tot el curs, l'alumnat disposarà també del suport continu d'una tutora.