CIBERACTIVISME: Com identificar i combatre el discurs d’odi a Internet
Com generar i difondre un discurs alternatiu a Internet? Quines eines poden utilitzar els ciberactivistas per confrontar l'odi xenòfob? Com coordinar accions per aconseguir un major impacte?
Dates: 08/05/2017 al 18/06/2017
Tipus: curs virtual
Lloc: aulaIDHC.org
Preus: General: 40€
Places: Places limitades a 30 persones
unitat 1. Discurs d'odi en el marc internacional dels drets humans
Introducció als drets humans
Internacionalització dels drets humans
Principals instruments internacionals en el marc internacional i regional
unitat 2. Identificació del discurs d'odi
Què és el discurs d'odi?
Anàlisi del discurs d'odi: causes, mecanismes i propagació
Impacto del discurs d'odi: individual, grupal i social
unitat 3. Estratègies i metodologies d'intervenció enfront del discurs d'odi online
Estratègies identificades d'intervenció en xarxes socials i mitjans digitals
Construcció i intervenció mitjançant arguments alternatius i contranarrativas
Mecanismes de denúncia no legal del discurs d'odi a les xarxes socials i en mitjans digitals
unitat 4. Pràctica
Cas pràctic: Intervenció en xarxes socials a través de discurs alternatiu contra-argumentació.
En els últims anys assistim a un creixement constant del discurs d'odi, sent les plataformes online (xarxes socials, mitjans de comunicació,etc) una via propícia i anònima per a la difusió de les ideologies intolerants. El vincle entre aquest creixement i l'augment dels delictes d'odi és palès. L'estat espanyol no és una excepció, i tampoc Galícia.
Aquests atacs cap a grups vulnerabilizats es basen en la percepció de la pertinença d'una persona o col·lectiu, raça, ètnia, religió o nacionalitat, en el gènere, en l'edat, la discapacitat, l'orientació sexual o la identitat de gènere, la llengua, la ideologia, l'estatus socioeconòmic, i ocupació, aparença, capacitat mental o qualsevol altre aspecte a ressaltar.
L'IDHC al costat de SOS Racisme i United Explanations proposem aquest curs aclarir què és el discurs d'odi, oferint un marc conceptual i legal que permeti identificar-lo, i donar eines per promoure el ciberactivisme i la resposta individual i col·lectiva en defensa dels drets humans i les persones victimizades, incidint especialment en la importància de construir un discurs alternatiu.
El curs s'emmarca dins del projecte CibeRespect, liderat per Ecos do Sur, que aposta per la creació de xarxes de suport, el seguiment i anàlisi del discurs a Internet i el ciberactivisme com a estratègia integral per combatre el discurs d'odi contra les persones immigrants i les minories ètniques en els mitjans digitals.
La finalitat del curs és proporcionar coneixements necessaris per poder identificar el discurs d'odi, especialment online, i establir formes d'actuació mitjançant diferents eines per fer-li front. Conscienciar a l'alumnat de l'existència d'aquest discurs i dels perills que comporta, així com donar eines d'actuació, serà l'objectiu final del curs, que està cofinançat per l'Obra Social de La Caixa.
Dirigit a
El curs està dirigit principalment a activistes que resideixen i/o treballen a Galícia
Professorat
EDO BAZZACO, membre de la junta directiva de SOS Racisme i responsable de l'àrea de delictes i discurs d'odi. Sociòleg amb amplia experiència en formació, a participat com a formador en programes europeus i estatals sobre odi i discriminació, adreçats a estudiants universitaris, representants institucionals i membres de la societat civil.
ANNA PALACIOS, directora de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Llicenciada en Humanitats, Màster en Drets Humans i en Acció Solidària Internacional i experta en Dret Internacional dels Drets Humans, en mecanismes internacionals de protecció dels drets humans i accessibilitat als mateixos per part de la societat civil.
JON LEJARDI PLAZA, graduat en Relacions Internacionals i màster en Protecció Internacional de Drets Humans. Realitza les seves pràctiques a l'Institut de Drets Humans de Catalunya en l'àrea d'investigació i incidència.
LAIA TARRAGONA, llicenciada en Dret i màster en Relacions Internacionals. És gestora de projectes de recerca i consultora especialitzada en discurs d'odi, temàtica sobre la qual ha impartit diferents formacions. Va formar part de l'equip de treball de l'Observatori PROXI, participant en l'elaboració de la metodologia, de materials docents i l'informe final del projecte.
Durant tot el curs es comptarà també amb el suport d'una TUTORA per facilitar l'ús dels espais de treball i participació de la plataforma de formació virtual AulaIDHC.org