14è Curs presencial de formació en drets humans per a actors del desenvolupament

El curs ofereix els mitjans i les eines per integrar els drets humans en la cooperació al desenvolupament

Dates: 12/06/2014 al 19/06/2014

Tipus: Presencial

Lloc: LaFede.cat || AulaIDHC.org

Preus: General: 125€

Reduït (estudiants, aturats, jubilats, família nombrosa i socis de l'IDHC amb més d'un any d'antiguitat): 100€

Places: Places limitades a 20 persones

Inscripció

Veure programa

Dilluns, 16 juny: De què parlem quan parlem de drets humans i desenvolupament?

  • Concepte de drets humans, desenvolupament i cooperació
  • Relació entre desenvolupament i drets humans
  • Introducció a l'enfocament basat en drets humans

Dimarts, 17 juny: Com es promouen , protegeixen i garanteixen els drets humans a nivell universal i a nivell regional?

  • Sistemes dels tractats internacionals i els seus mecanismes de protecció tant a escala universal com regional
  • Estatut de Roma i Cort Penal Internacional
  • Eines pràctiques de denúncia davant vulneracions de drets humans per als actors del desenvolupament

Dimecres, 18 juny: Com integrar els drets humans en el desenvolupament ? Enfocament Basat en Drets Humans (EBDH)

  • Polítiques internacionals i europees de transversalització dels drets humans
  • Iniciatives públiques i privades de transveralització dels drets humans en els projectes de cooperació al desenvolupament
  • L'enfocament basat en drets humans: metodologia i formes d'implementació en els projectes de cooperació amb casos pràctics

Dijous, 19 juny: Taller pràctic d’EBDH

La cooperació al desenvolupament està vivint un moment d'incertesa. La dràstica reducció dels pressupostos públics dedicats a aquest sector, la revisió crítica de la cooperació realitzada durant els últims 20 anys i la reformulació del concepte de desenvolupament fan trontollar tot el sistema de cooperació al desenvolupament, tal com el coneixem avui en dia.

Quin desenvolupament busquem quan fem cooperació? Per què fem cooperació al desenvolupament? Quin és l'objectiu de la cooperació al desenvolupament? Com hem de realitzar aquesta cooperació? Els drets humans i els seus sistemes de protecció internacional donen resposta a aquestes i moltes altres preguntes que, com a actors de desenvolupament ens plantegem sovint.

El gaudi efectiu dels drets humans no només és indispensable per poder parlar de veritable desenvolupament, sinó que a més constitueix el fonament i l'objectiu de la cooperació i ens facilita tot un seguit d'eines pràctiques que veurem durant el curs.

El curs ofereix els mitjans i les eines per integrar els drets humans en la cooperació al desenvolupament. A partir de l'estudi dels sistemes internacionals de protecció dels drets humans i dels fonaments del desenvolupament i de la cooperació, es treballarà la coneguda metodologia de l'enfocament basat en drets humans. Una metodologia, una eina i un objectiu per integrar els drets humans en totes les actuacions de la cooperació al desenvolupament, des de la seva definició política fins a la seva implementació en tot el cicle de projecte.

Aquest curs s'imparteix en català.

Dirigit a

El curs està dirigit a cooperants al terreny, tècnics de gestió de projectes, mitjans de comunicació especialitzats i altres persones vinculades a l'àmbit del desenvolupament, que no necessàriament han de comptar amb una formació jurídica prèvia, però que desitgin tenir una primera aproximació als drets humans i a l'enfocament basat en drets humans.

Es realitzarà un procés de selecció i es comunicaran els admesos el 12 de juny.

Professorat

AIDA GUILLÉN LANZAROTE @AidaGuillen, directora gerent de l'IDHC i vicepresidenta de la Federació Catalana d'ONG per la Pau, a els Drets Humans i el Desenvolupament. És llicenciada en Ciències Físiques i màster en Relacions Internacionals. Ha treballat com a experta en drets humans per a l'OSCE a Kosovo i ha participat en diverses missions d'observació electoral a països com Nicaragua, Ucraïna, Albània, Sèrbia, Macedònia i Kirguizistan. Està especialitzada en drets humans i cooperació al desenvolupament i en dret a la ciutat. Com a docent, ha realitzat nombrosos tallers sobre drets humans i EBDH i és consultora de la UOC en el grau de Dret i en màsters i estudis de postgrau.

JAUME SAURA, president de l'IDHC i professor de Dret internacional públic i relacions internacionals de la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diferents assessories tècniques en el camp de la cooperació al desenvolupament i participat en nombroses missions d'observació electoral internacionals.