Jornada Pensar, Crear i Resistir

Jornada Pensar, Crear i Resistir

INFO PRÀCTICA

24/01/2020 al 25/01/2020

10:00

Casa de la Convalescència | Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 171 | 08041 Barcelona

Quins extremismes violents són presents a Catalunya? Quina és la situació sobre l'extrema dreta, el jihadisme violent, la LGTBIQ+fòbia, la islamofòbia o el racisme institucional en la nostra societat? Se'ls pot fer front des d'un marc comú? Quin impacte tenen les polítiques antiterroristes en els drets humans? Com podem generar respostes des d'un paradigma alternatiu, el de la prevenció?

Fent front a totes aquestes qüestions, la jornada Pensar, Crear i Resistir vol ser un espai de debat i intercanvi entre institucions i societat civil per a l'elaboració d'una resposta comuna i coordinada entre els diferents actors de la societat catalana per a la prevenció dels extremismes violents en totes les seves formes.

En els últims anys, moviments fanàtics que promouen el racisme, l'ultranacionalisme i l'autoritarisme estan guanyant popularitat i representació institucional arreu de la regió euromediterrània. Els esdeveniments dels últims mesos han demostrat que l’estat espanyol i Catalunya no en són una excepció. Els extremismes violents representen una amenaça per a la pau positiva i la seguretat humana, així com pels drets humans i l'estat de dret. En conseqüència, hi ha la necessitat urgent d’una resposta comuna i coordinada entre la societat civil, les institucions i l’acadèmia per tal de fer front a l’auge dels extremismes violents en totes les seves formes.
 
Davant d'aquest context, el proper 24 de gener, l'Institut Internacional per a l'Acció Noviolenta (NOVACT) i l'Observatori per a la Prevenció dels Extremismes Violents (OPEV) han organitzat la jornada Pensar, Crear i Resistir, que tindrà lloc de les 10 a 14h a la Casa Convalescència. Un acte realitzat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). 
 
La jornada reunirà diversos actors de la societat civil, les institucions catalanes i l'acadèmia, per tal d’analitzar la situació actual a Catalunya, així com les possibles tendències futures, i fer propostes per abordar el fenomen dels extremismes violents. Es discutiran tant les diferents formes que aquests prenen a Catalunya, com les eines de prevenció des d’un enfocament de drets de les que disposem com a societat.
 
En concret, aquesta conferència té els següents objectius:
  • Presentar l'estat actual dels extremismes violents a Catalunya, a través d'un diagnòstic elaborat per l’Observatori de Prevenció d’Extremismes Violents (OPEV).
  • Compartir exemples de bones i males pràctiques de prevenció en la regió euromediterrània a través de l’estudi realitzat per Dr. Diego Muro (Universitat de St. Andrews) i Moussa Bourekba (CIDOB), i examinar el que Catalunya pot aprendre d'aquests casos.
  • Crear un espai propositiu per l’elaboració d’un pla d'acció per a la prevenció dels extremismes violents a Catalunya.

Inscripcions