Diàlegs: ELS DRETS DE LA NATURA I EL PARADIGMA ECOCÈNTRIC. Situació actual, aprenentatges i reptes al Sud i al Nord Globals

Diàlegs: ELS DRETS DE LA NATURA I EL PARADIGMA ECOCÈNTRIC. Situació actual, aprenentatges i reptes al Sud i al Nord Globals

INFO PRÀCTICA

18/02/2025 al 18/03/2025

Volem aprofundir en el coneixement dels Drets de la Natura i les seves interseccions amb els drets humans, el feminisme, l’enfocament decolonial i la justícia global.

Al llarg de cinc sessions –quatre virtuals i una presencial a Barcelona– reflexionarem sobre l’aplicació dels Drets de la Natura, la perspectiva ecocèntrica i la justícia ambiental.

El cicle comptarà amb visions i experiències diverses provinents del Nord i el Sud globals, oferint un espai de diàleg per repensar les nostres relacions amb l’entorn i les comunitats. L’objectiu és avançar cap a societats més justes, sostenibles i en harmonia amb la natura.

Analitzarem els efectes pràctics del reconeixement d’aquests drets en la protecció dels ecosistemes, destacant oportunitats i reptes que han marcat el seu impacte real.

La sessió presencial estarà dedicada a la situació a Catalunya, explorant experiències de lluita per la defensa de la Natura. Es treballarà en la identificació de reptes i en la proposta d’estratègies futures per enfortir aquesta lluita en el context local. L’espai pretén fomentar aliances entre entitats i defensors del territori per coordinar i impulsar iniciatives concretes d’aplicació dels Drets de la Natura.

Programa

Drets de la Natura i governança ambiental i ecológica

Dimarts, 18 de febrer de 16h a 18h, online

LUIS LLOREDO ALIX. Professor de Filosofia del Dret a la UAM. És llicenciat en Humanitats i doctor en Drets Humans per la UC3M. Ha estat professor en aquesta última universitat, a la Universitat Autònoma de Xile i a la Universitat del Piemont Oriental. Ha publicat nombrosos llibres i articles sobre història del pensament jurídic, drets socials, drets de la natura i béns comuns.
Actualment, dirigeix el projecte Speak4Nature: Interdisciplinary Approaches on Ecological Justice”

VALERIA BERROS (modera). Professora de la Universidad Nacional del Litoral- Argentina i investigadora del CONICET-Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Argentina.
És experta de la iniciativa Harmony with Nature de Nacions Unides i membre de la Comissió de Dret Ambiental de la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN).

Cosmovisions indígenes i els Drets de la Natura

Dimarts, 25 de febrer de 16h a 18h, online

PATRICIA GUALINGA. Defensora dels drets dels pobles nadius, de les dones i de la Mare Terra. Ha contribuït a la lluita del poble Kichwa de Sarayaku (Amazònia equatoriana) per la protecció del Bosque Vivo en els seus territoris ancestrals. Patricia va presentar un cas històric davant el Sistema Interamericà de Drets Humans (SIDH), que va concloure el 2012. És coneguda a nivell nacional i internacional pel seu treball continu en la defensa dels drets dels pobles originaris i per la crida que ha fet per mantenir els combustibles fòssils sota terra a l’Amazònia.

Testimonis en primera persona de reconeixements jurídics des del Sud

Dimarts, 4 de març de 16h a 18h, online

NATALIA GEENE. Activista i acadèmica equatoriana. Impulsora d’iniciatives com les Cuencas Sagradas Amazónicas i el col·lectiu Frente al Ambiente, ha liderat processos globals sobre justícia climàtica i la implementació dels drets de la natura.
És vicepresidenta de la CEDENMA-Coordinadora Equatoriana de Organitzacions para la Defensa de la Naturalesa y el Medi Ambient, membre de la Global Alliance for the Rights of Nature (GARN) i del secretariat de lInternational Rights of Nature Tribunal.

MARÍA XIMENA GONZÁLEZ. És advocada i investigadora. Durant quinze anys va treballar amb comunitats indígenes, negres i camperoles, liderant estratègies col·lectives per defensar territoris i rius afectats per economies extractives a Colòmbia. Va finalitzar el seu doctorat l’any 2024, avançant en la recerca activista i interdisciplinària en els camps dels conflictes ambientals, les lluites per l’aigua, els drets humans i no-humans, així com en la mobilització social i legal a Colòmbia i Guatemala.

Testimonis en primera persona de reconeixements jurídics des del Nord

Dimarts, 11 de març de 16h a 18h, online

YENNY VEGA CÁRDENAS. Advocada a Quebec i Colòmbia, és presidenta de l’Observatorio Internacional de los Derechos de la Naturaleza. Amb un doctorat en Dret dels Recursos Hídrics, ensenya i investiga sobre Dret Internacional, Aigua i Governança. Ha liderat iniciatives com el reconeixement del riu Magpie i promou el mateix per al Saint-Laurent al Canadà. Implicada socialment, participa en la defensa de la Natura en espais públics i polítics.

ANDREAS GUTMANN.

Aplicació dels Drets de la Natura a Catalunya

Dimarts, 18 de març de 16h a 18h, presencial

EDUARDO SALAZAR.

Advocat d’Environmental Law Aliance Worldwide (ELAW) i professor de la Universitat de Murcia, especialitzat en consultoria de dret ambiental i exercici d’accions davant els tribunals.

És un dels promotors de la de la ILP del Mar Menor.

Joám Evans Pim. Director de la Fundació Montescola, entitat que participa al projecte ReNatur_Outes i promou del reconeixement de la personalitat jurídica del riu Tins a Outes, Galícia. És doctor en Ciències Socials, professor adjunt a la Universitat Åbo Akademi, Finlàndia, i comuner a la ICCA (Àrees Conservades Indígenes i Comunitàries) de Froxán. Coordina la Xarxa d’Àrees Conservades per Comunitats Locals com a part del projecte Comunitats Actives i Paisatges Resilients a Incendis Forestals i Canvi Climàtic (CAPRIF_CC).