Com actuem davant del discurs d’odi? Reflexions sobre eines existents, recomanacions internacionals i vies per a la conciliació de drets
- Com responem davant dels discursos d’odi ?
- Quines eines proposen les xarxes socials i com estan funcionant ?
- Quina trajectòria i quin impacte per les víctimes tenen els procediments judicials ?
- En quina mesura l’article 510 del Codi Penal és una eina adaptada a les necessitats de les víctimes ? I la seva formulació, quins problemes planteja des del punt de vista dels estàndards internacionals ? Què recomanen les institucions internacionals de drets humans en relació a la legislació en aquesta matèria ?
- Com conciliem la protecció de col·lectius històricament discriminats amb les garanties de la llibertat d’expressió ?
Per a reflexionar sobre aquestes qüestions, organitzem aquest espai de debat amb les següents intervencions:
Discursos d'odi a les xarxes. Problemàtiques en la identificació i el reporting
Ana García Juanatey. Politòloga i Doctora en Dret. Actualment treballa a l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals com a investigadora i a la Universitat Pompeu Fabra com a professora associada. També és col·laboradora de l'Institut de Drets Humans, cofundadora de l'Observatori PROXI i l'editora del web #BCNvsOdi, de l'Ajuntament de Barcelona .
Discriminació i odi als tribunals, impacte i reptes en la protecció efectiva dels drets de les víctimes
Lorena Antón García. Advocada de SOS Racisme Catalunya, Llicenciada en Dret i Criminologia i Doctora en Dret. Especialitzada en l’anàlisi de la resposta del sistema penal des d’una perspectiva de gènere i estrangeria.
Recomanacions internacionals i proposta de criteris interpretatius
Laia Serra Perelló. Advocada penalista, especialista en drets humans i discriminació, delictes d’odi, llibertat d’expressió i violència de gènere. Forma part de la Comissió de Defensa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, de Dones Juristes i de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans. Assessora de l'Observatori contra l'Homofòbia.