5è Fòrum Anual d’Amnistia Internacional Catalunya: Les persones abans que les fronteres
Dissabte 24 d'octubre tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú una nova edició del Fòrum Anual d'Amnistia Internacional Catalunya (AIC), la cinquena, que enguany tindrà com a fil conductor les migracions, el refugi i l'asil.
Els tres blocs temàtics sobre els quals les persones assistents debatran enguany en el Fòrum seran l'actual crisi de refugiats i els conceptes de migració, asil i refugi a Europa; les vulneracions de drets humans a què s'enfronten les persones migrants i refugiades durant el seu viatge i en zones frontereres i els discursos d'odi i xenòfobs que molts cops es troben a l'arribada i com combatre'ls.
Com a convidats al Fòrum, hi intervindran Miguel Pajares (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat – CCAR), Cristina Mas (periodista del diari ARA), José Luis Nvumba (Fundació ACSAR), Jordi Moreras (Universitat Rovira i Virgili) i la gerent de l'IDHC Aida Guillén per exposar el Projecte Online contra la Xenofòbia i l'Intolerància en Mitjans Digitals- PROXI, a més de persones expertes d'AIC.
El Fòrum és un espai de trobada, reflexió i diàleg entre socis/es i activistes de l'organització amb persones expertes i altres entitats al voltant d'un únic eix temàtic. L'activitat està oberta a tota la ciutadania i hi pot assistir públic general, prèvia inscripció, que és gratuïta.
Les persones interessades a assistir al Fòrum poden informar-se i inscriure's al correu electrònic forum@amnistiacatalunya.org amb data límit dijous 22 d'octubre.
#ForumAIC #RefugeesWelcome #SOSEurope
Programa
9.30h Esmorzar i acreditacions.
10h Paraules de benvinguda a càrrec de Maria Cañadas, presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya.
10.30h BLOC 1: Migració, refugi i asil. SOS Europe: la crisi de refugiats.
Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR).
Yolanda Nieves, coordinadora de l'equip de Refugi i Asil d'Amnistia Internacional Catalunya.
En aquest bloc es parlarà sobre migració, refugi i asil: quines diferències tenen aquests estatus i què impliquen per a les persones que surten del seu país.
S’aprofitarà per conèixer la situació actual de la crisi de refugiats i per reflexionar sobre el paper d'Europa per garantir els drets de les persones que busquen refugi.
11.45h Descans.
12h BLOC 2: Fronteres, tanques i murs.
Cristina Mas, periodista del diari ARA experta en països del Magreb i Síria, ha informat sobre la tanca de Melilla i la Primavera Àrab.
Jose Luis Nvumba, responsable dels serveis jurídics de la Fundació ACSAR.
Moderador: Dani Vilaró, responsable de Comunicació d'Amnistia Internacional Catalunya.
El segon bloc tractarà sobre les vulneracions de drets humans a les quals s'enfronten les persones migrants i refugiades durant el seu viatge a un nou país, i les dificultats que troben per travessar les fronteres dels països d'acollida.
13.30h Dinar
16h BLOC 3: L'arribada. Discurs de l'odi i formes de combatre'l.
Jordi Moreras, investigador i professor d'Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili. Expert en món islàmic.
Aida Guillén, directora de l'Observatori Proxi i gerent de l'Institut de Drets Humans de Catalunya
Moderadora: Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya.
Aquest últim bloc vol plantejar les diferents qüestions relacionades amb la situació que es troben les persones migrants i refugiades quan arriben als països d'acollida. Volem conèixer els diferents discursos i accions xenòfobes i com es poden combatre.
17.30h Conclusions i cloenda, a càrrec de Maria Cañadas, presidenta d’Amnsitia Internacional Catalunya.
Enllaços relacionats |
---|
Amnistia Internacional Catalunya |
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
10/04/2025
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|