La Carta de Drets Fonamentals de la UE per fiscals i membres de la judicatura [Barcelona]
Curs semi-presencial per a fiscals i membres de la judicatura a l'estat espanyol.
Dates: 09/01/2018 al 30/01/2018
Tipus: Curs presencial amb suport virtual
Lloc: Barcelona | Sala 73 de l'I·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona, C/ Mallorca 283
Preus: Gratuït : 0€
Places: Places limitades a 25 persones
Suport virtual [del 18 de desembre al 30 de gener]
A partir del 18 de desembre, les persones participants tindran accés a la plataforma virtual aulaIDHC.org on disposaran de material teòric i complementari amb monografies, articles, recursos audiovisuals i altres documents seleccionats per l'equip docent per preparar les sessions presencials.
També s'organitzaran debats per tractar les temàtiques del curs.
Sessions presencials [Dimarts, del 9 al 30 de gener]
1. Àmbit d'aplicació de la Carta
Dimarts, 9 de gener de 2018 de 16 a 20h
2. La qüestió prejudicial
Dimarts, 16 de gener de 2018 de 16 a 20h
3. La Carta davant els tribunals espanyols.
Dimarts, 23 de gener de 2018 de 16 a 20h
4. La Carta, el Conveni Europeu de Drets Humans i la Constitució
Dimarts, 30 de gener de 2018 de 16 a 20h
A l'ordenament espanyol existeixen tres declaracions de drets fonamentals vinculants per als poders públics: la Constitució, la Carta i el CEDH. S'examinarà la interacció entre els tres instruments per a la protecció de drets a partir de l'anàlisi de casos.
El principal instrument de protecció dels drets humans de la UE és un gran desconegut, un recurs poc conegut i amb un grau d'aplicació molt baix per part dels tribunals espanyols.
Durant el curs, persones expertes de l'administració de justícia i de l'àmbit acadèmic exposaran les potencialitats de la Carta de Drets Fonamentals de la UE i del seu ús als tribunals, en connexió amb altres instruments jurídics de drets humans.
Es proposa un curs enfocat a la pràctica jurídica amb l'objectiu de dotar a fiscals, jutges i jutgeses d'eines que facilitin l'ús del marc legal de drets fonamentals i millorar així l'aplicació de la Carta.
El curs forma part del projecte europeu The Charter of Fundamental Rights of the European Union “in action” que es desenvolupa paral·lelament a Espanya, Portugal, Holanda i Polònia per millorar el coneixement i aplicació de la Carta entre els agents jurídics (advocacia, fiscals i judicatura) dels quatre països.
Metodologia
El temari es treballarà mitjançant una metodologia enfocada a la pràctica jurídica, a través de quatre sessions presencials i un suport virtual permanent. A la plataforma de formació virtual aulaIDHC.org s'accedirà a la documentació necessària per preparar les sessions presencials i es participarà en debats amb la resta de persones participants i l'equip docent.
La mateixa temàtica serà treballada per l'advocacia en altre curs i s'organitzarà una sessió final de treball comú amb els treus col·lectius.
Els participants podran també assisitir a sessions d'intercanvi de bones pràctiques sobre l'ús de la Carta amb agents jurídics d'Holanda, Portugal i Polònia.
Dirigit a
Membres de la judicatura i fiscals en exercici a l'estat espanyol (el nombre de places està limitat a 25)
Professorat
L'equip docent del programa està format per professionals i persones expertes en Dret Comunitari Europeu tant de l'àmbit acadèmic com de l'àmbit jurídic pràctic.
AIDA TORRES PÉRES, professora agregada de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. Màster (LL.M) i Doctora en Dret per la Yale Law School. Ha realitzat estades de recerca posdoctoral en l'Institut Universitari Europeu (Florència); la Universitat de Trento, la Universitat de Maastricht, el Max Planck Institute de Dret Públic Comparat i Dret Internacional i el Centre d'Excel•lència de Tribunals Internacionals (iCourts, Copenhaguen).
JAVIER HERNÁNDEZ, Magistrat. President de l'Audiència Prpvincial de Tarragona i de la seva Secció Quarta. Ha estat professor ordinari de l'Àrea d'Instrucció de l'Escola Judicial i associat de les Facultats de Dret de les Universitats Rovira i Virgili i Pompeu Fabra. Autor de més d'una cinquantena d'articles i treballs publicats.
JOAN SOLANES MULLOR, professor lector de Dret Constitucional de la UPF. Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra (2014). Master of Laws per Harvard Law School (2009). Màster en Dret Públic per la Universitat Pompeu Fabra (2008). Llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, amb l'obtenció del Premi Extraordinari Fi d'Estudis (2004). Actualment és Professor Lector de Dret Constitucional en el Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, en el qual ha impartit docència des de 2007.
RAFAEL BUSTOS, professor titular de Dret Constitucional de la Universitat de Salamanca actualment en serveis especials per treballar com a professor ordinari de Dret Europeu i Constitucional de l'Escola Judicial (Barcelona). Els seus areas de treball principals han estat el dret a la informació; la corrupció políitca; la projecció exterior de les CC AA i el nou pluralisme constitucional.
Durant les quatre setmanes de durada del curs, les persones participants comptaran amb suport d'una coordinadora i una tutora.
Enllaços relacionats |
---|
Més informació sobre el projecte Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea |