Aproximació als drets humans – Municipis de Barcelona 2020
Primera aproximació a conceptes i fonaments dels drets humans per començar a integar-los en les tasques diàries del personal municipal.
Sessió 1: Concepte de Drets Humans: introducció i fonaments dels drets humans mitjançant el repàs de la seva construcció històrica. Reptes actuals en materia de drets humans / Dimarts 5 de maig, de 10 a 14h
L’objectiu és aproximar al personal tècnic municipal els valors que es troben darrere de la regulació jurídica dels drets humans i entendre les seves potencialitats, tant en l’àmbit internacional com en l’àmbit local.
Sessió 2: Mecanismes i instruments de garanties de drets: Els sistemes de protecció, tant universals com regionals i locals / Dimarts 12 de maig, de 10 a 14h
L’objectiu és incidir en la necessitat d’aplicar i fer efectius els tractats internacionals en matèria de drets humans, però també reivindicar la seva correcta implementació mitjançant els instruments jurídics nacionals, autonòmics i locals.
Sessió 3: Interacció dels drets humans. Carta Europea de Salvaguarda de Drets a la Ciutat / Dmarts 19 de maig, de 10 a 14h.
Amb l’objectiu de constatar que els drets humans no poden ser percebuts de forma aïllada sinó que han d’interactuar entre ells i que treballadors i treballadores dels ajuntaments de la província de Barcelona es familiaritzin amb el contingut de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat i la Carta de la Ciutadania de Barcelona per tal que la utilitzin en el seu àmbit municipal, l’exigeixin i siguin actor per tal de millorar les polítiques públiques en matèria de drets humans.
Sessió 4: L’enfocament basat en drets humans en l’acció municipal / Dimarts 26 de maig, de 10 a 14h
Amb l’objectiu d’entendre el marc conceptual que suposa aquest enfocament, les seves característiques, valor agregat, elements claus i les dimensions dels drets humans que aborda.
Aquest programa formatiu és fruit de la sol·licitud que la Diputació de Barcelona va fer a l’Institut de Drets Humans de Catalunya dirigida a personal de diferents àmbits municipals de la provincia de Barcelona. Es tracta d’una formació introductòria, per tal de donar una primera aproximació als drets humans, que permeti assentar les bases per una major implicació i una apropiació dels drets humans com a eina de treball per part del personal municipal.
La importància dels drets humans es fonamenta no en la sanció de determinats comportaments sinó en la seva concepció d’eina de regulació del funcionament d’una societat. Per entendre la seva utilitat, abans de res, s’ha de comprendre i interioritzar el seu contingut i les seves finalitats.
És per aquest motiu que entenem, des de l’IDHC, que cal aproximar al personal tècnic municipal els valors que es troben darrera de la regulació jurídica dels drets humans i entendre les seves potencialitats, tant a nivell internacional com a nivell local.
Una aproximació que pretén incidir en la necessitat d’aplicar i fer efectius els tractats internacionals en matèria de drets humans, però també reivindicar la seva correcta implementació mitjançant els instruments jurídics nacionals, autonòmics i locals.
Aquesta formació vol posar de manifest la necessitat de garantir el drets humans de proximitat a nivell local, sense perdre de vista que vivim en un món global, on les experiències d’altres ciutats, estats o continents ens poden servir per millorar la nostra realitat diària.
Un altre objectiu de la formació consisteix en la necessitat que treballadors i treballadores dels ajuntaments de la província de Barcelona es familiaritzin amb el contingut de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat i amb la Carta de Ciutadania de Barcelona per tal que la utilitzin en el seu àmbit municipal, l’exigeixin i siguin actors que millorin les polítiques públiques en matèria de drets humans.
Dirigit a
Personal tècnic de municipis de la provincia de Barcelona
Professorat
Karlos Castilla
Responsable de recerca a l’IDHC, Doctor en dret per la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, especialitzat en Dret Internacional dels Drets Humans, Dret Constitucional i Migracions.
June Orenga
Responsable de Formació de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Llicenciada en Psicologia social, màster en Cooperació Internacional i en Drets Humans. Ha treballat en aquests àmbits, incorporant l’EGiBDH tant a ONGD com a les Nacions Unides a Américal Llatina i a Europa.
Anna Palacios
Directora de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Llicenciada en Humanitats, màster en Drets Humans i en Acció Solidària Internacional i experta en Dret Internacional dels Drets Humans i en mecanismes internacionals de protecció dels drets humans.
Joan Tamayo
És membre de la Junta del IDHC i de la Comissió de Defensa dels Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Terrassa i president de l’Observatori dels Drets Socials de Terrassa. Ha impulsat i participa activament en diferents espais de drets humans de la societat civil.