L’ONU exigeix prendre mesures més fermes als estats contra els químics tòxics
Amb l'objectiu d'abordar la crisi de la contaminació química, més de 2.000 delegats de tot el món s'han reunit aquest dilluns en la seu de l'ONU a Ginebra per a explorar mesures urgents i normes jurídiques davant l'impacte dels químics tòxics en el medi ambient i la salut de les persones.
Aquestes reunions, que s'allargaran durant dues setmanes, tenen un doble objectiu. D'una banda, afegir els denominats "productes químics per sempre" en la llista de substàncies tòxiques que recull el tractat marc en la matèria, el Conveni d'Estocolm i; d'altra banda, desenvolupar una regulació per a l'ús de pesticides i productes químics que compleixi amb la normativa estipulada en el Conveni de Rotterdam.
Un altre tema que es discutirà és la gestió apropiada dels residus plàstics i electrònics, una qüestió crucial a causa de la creixent quantitat de deixalles electròniques generades per la tecnologia de consum, que sovint contenen productes químics perillosos. S'espera que els països treballin per a l'adopció de pautes tècniques que garanteixin una gestió ambientalment més responsable.
En aquest sentit, es preveu que la comunitat internacional es reuneixi aproximadament en un mes en la capital francesa per a treballar en l'elaboració d'un nou tractat vinculant sobre la contaminació per plàstic.
El problema de la contaminació química ha estat un tema àmpliament abordat per Nacions Unides a causa de les seves conseqüències en la vida humana i el medi ambient. Segons estimacions de l'Organització Mundial de la Salut, els productes químics van causar prop de dos milions de morts en 2019, al mateix temps que es calcula que la producció d'aquestes substàncies tòxiques ha augmentat substancialment a tot el món i s'espera que les seves vendes es dupliquin entre 2017 i 2030.