[Presentació] L’estat dels drets humans al món: amenaces i reptes de futur
Quin és l’estat dels drets humans al món? Quines són les amenaces a les llibertats civils? Amb el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i l’Oficina de Drets Civils i Polítics presentem sis informes on s'analitza la vulneració de drets fonamentals a causa de la repressió política durant el període 2015-2020 en sis àrees geogràfiques específiques: Europa, Amèrica Llatina, Àsia, el Magrib i el Màixriq, l’Àfrica subsahariana, els Estats Units, la Xina i Rússia.
Els informes han estat elaborats per persones expertes d'institucions de referència especialitzades en els drets humans: Amnistia Internacional, ECOSUR, l’Escola de Cultura de Pau, la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH), el grup d’Estudis Africans (GEA) i Africaye. En cadascún s'identifiquen les principals tendències i formes en què s’expressa la repressió política a cada regió, fent una relació dels drets i llibertats vulnerats i del col·lectius més afectats. S’assenyala també als responsables, posant exemples de situacions i vulneracions concretes i analitzant especialment les restriccions de drets fonamentals que s’han produït durant la pandèmia de la COVID-19. Finalment, cada informe formula propostes per a l’eradicació de la repressió política amb l’objectiu de garantir la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.
L’acte de presentació, que es farà aquest dijous 11 de març a les 12h del migdia, comptarà amb la presència de les entitats i institucions que han participat en el projecte i dels autors i autores que han elaborat els informes:
- Jimena Reyes, directora de l’Oficina de les Amèriques de la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH).
- Josep Maria Royo Aspa, investigador del Programa de Conflictes i Construcció de Pau a l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i membre del Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid.
- Ramon Abraham Mena Farrera, investigador i responsable del Grup Acadèmic Estudis de Gènere del Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR), Mèxic.
- Ana Ballesteros, investigadora sènior associada del CIDOB.
- Dani Vilaró, periodista especialitzat en drets humans i cooperació al desenvolupament. Responsable de Comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.
El diàleg es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
Els informes forman part del mongràfic ‘En defensa de la democràcia: els drets civils i polítics amenaçats al segle XXI‘, publicat a la revista IDEES.