Drets humans: Avenç o retrocés?

Drets humans: Avenç o retrocés?

INFO PRÀCTICA

14/11/2018 al 11/12/2018

10:00

Aula de Drets Humans de L'Hospitalet | C/ Josep Mª de Sagarra, 29 | 08901 L'Hospitalet

Setanta anys després de l’aprovació de la Declaració Universal de Drets Humans, el curs "Drets Humans: avenç o retrocés?" proposa analitzar l’estat d’aplicació d’aquest text per veure si se n’han respectat els continguts o bé tot ha estat un miratge de bones intencions.

El 10 de desembre de 1948, al llarg de 30 articles es posaven les bases del que havia de ser la universalització del drets humans a tots els indrets del nostre planeta. Avui, 70 anys després, cal plantejar-se en quin punt ens trobem pel que fa a uns drets i deures que no s'han estès arreu, ni de bon tros. 

Amb la prespectiva del temps transcorregut, les preguntes i els dubtes sobre la seva trajectòria i aplicació són, no només més nombrosos, sinó també més preocupants. Assistim en els darrers anys a un retrocès en la seva aplicació? Si és així, quines serien les causes que explicarien aquest fenomen? Realment, hi ha hagut un respecte pels continguts de la Declaració o tot ha estat un miratge de bones intencions? 

Són qüestions que s'intentaran abordar i sobre les que es reflexionarà en aquest curs, que vol – alhora – analitzar l'estat d'aplicació de la Declaració i retre homenatge a un text que 70 anys després continua, al nostre entendre, plenament vigent. 

Programa

Dimecres 14 de novembre – Evolució dels Drets Humans des del 1948 
David Bondia, professor titular en Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UB i, president de l'IDHC,  farà una profunda reflexió sobre l’estat de compliment i desenvolupament en què es troba la Declaració.

Dimarts 20 de novembre – Igualtat davant la llei: articles 7 i 12
Antonio Madrid, professor titutar de Filosofia del Dret a la UB i, coordinador general de Dret al Dret, repassarà les situacions d’indefensió que es produeixen malgrat que l’article 7 de la Declaració comenci dient “tots som iguals davant la llei”.

Dijous 22 de novembre – Una visió sobre el terreny
Aida Pérez, advocada i activista d'Amnistia Internacional, farà un repàs del grau d’implementació efectiva de la Declaració sobre el terreny.

Dimarts 27 de novembre – Drets humans i gènere
Ana Bernal-Triviño, periodista i investigadora en mitjans de comuniació digitals i, consultora docent a la UOC, analitzarà quina és la situació en aquests moments pel que fa al gènere, més enllà d'una visió superficial i banal. 

Dijous 29 de novembre – Extrema dreta i drets humans
Helena Castellà, potitòloga, especialista en migraciones, gènere i drets humans i, vocal de la junta de l'IDHC, analitzarà què significa el fenomen de l’extrema dreta des de la perspectiva del respecte als drets humans.

Dilluns 10 de desembre – Sessió cloenda a les 18 hores, al Centre Tecla Sala. D'accés gratuït.
Sessió de cloenda del curs a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, director general de la UNESCO des del 1987 fins el 1999 i president de la Fundació Cultura de Paz. 


Obert a tots els públics. Estudiants de la UB: 1 crèdit ECTS.

Enllaços relacionats
Web Fundació Solidaritat UB