Sèrie Carta de Drets Humans emergents 2: Seminaris participatius sobre la Carta de Drets Humans Emergents
Autoria: Institut de Drets Humans de Catalunya
Extensió: 29
Editorial: Institut de Drets Humans de Catalunya
Data publicació: 2006
L'aplicació i investigació de les biotecnologies, tant en la medecina com en l'agricultura, suposen un gran repte des del punt de vista dels drets humans. Es tracta de qüestions que, fins fa molt poc, el règim internacional dels drets humans no contemplava i que es referien a aspectes tan controvertits con la clonació, la investigació amb cèl·lules mare o l'ús d'organismes modificats genèticament a l'agricultura.
La regulació jurídica d'aquesta matèria des de la perspectiva dels drets humans constitueix clarament una aposta pels drets humans emergents. En efecte, els següents articles de la DDHE fan referència o mencionen qüestions relacionades amb la bioètica:
Títol I. Dret a la democràcia igualitària.
Article 1
Dret a l'existència en condicions de dignitat. Tots els éssers humans i les comunitats tenen dret a viure en condicions de dignitat.
Aquest dret humà fonamental comprèn els següents drets:
5. El dret a la salut, a l'assistència sanitària i als medicaments, que assegura l'accés a les millors tecnologies de salut, així com a gaudir d'un sistema sanitari de prevenció, vigilància i assistència personalitzada, i a disposar dels medicaments essencials. Tota persona i tota comunitat té dret a que els desenvolupaments científics i tecnològics en l'àmbit de la salut i en particular en els que fan referència a l'enginyeria genètica, respectin els principis fonamentals de la dignitat de la persona i dels drets humans.
Títol V. Dret a la democràcia solidària
Article 8
Dret a la democràcia solidària. Tots els éssers humans i tota comunitat tenen dret al desenvolupament i a la salvaguarda dels drets de les generacions futures. Aquest dret humà fonamental comprèn els següents drets:
1. El dret a la ciència, la tecnologia i el saber científic, que garanteix l'accés als coneixements científics, tecnològics i humanístics i a beneficiar-se dels resultats d'aquests coneixements.
2. El dret a participar en el gaudi del bé comú universal, que garanteix el dret del patrimoni cultural de la humanitat, l'Antàrtica, l'espai ultraterreste i els corpus celeste, els fons marins i oceànics situats fora dels límits de les jurisdiccions dels Estats, els recursos biològics d'alta mar, el clima global, les obres de l'esperit d'interès universal que formen part del domini públic, totes les cultures del món i el genoma humà.
3. El règim del bé comú universal està basat en la comunitat i la solidaritat de tots els éssers humans, pobles i Estats i comporta l'aplicació dels principis de no apropiació, utilització amb fins exclusivament pacífics, ús racional i equilibri que val per a la conservació i millora dels béns, resolució pacífica dels conflictes, llibertat d'accés sense cap discriminació i supervisió internacional per vetllar per la plena implantació i respecte dels anteriors principis rectors.
- Presentació
- Conclusions del I seminari taller sobre el dret a disposar d’aigua potable
- Conclusions II seminari taller sobre la garantia i protecció dels drets humans en la investigació i aplicació de les biotecnologies
- Biomedicina i drets humans
- Biotecnologia i alimentació: sobirania alimentària?
- Conclusions III
CURSOS |
---|
Seminari Taller – El Dret Humà al Medi Ambient: Drets Humans i Canvi Climàtic
19/12/2007
|
Seminari Taller – El Dret Humà a l’Accés a l’Aigua Potable i al Sanejament
31/10/2007
|